Путин кани Тръмп в Москва. Той приема, но първо го чака във Вашингтон

Путин кани Тръмп в Москва. Той приема, но първо го чака във Вашингтон

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да посети Вашингтон за среща с Доналд Тръмп и че е поканил Тръмп в Москва, предадоха световните агенции в петък. Президентът на САЩ прие поканата, но припомни, че първо чака руския си колега след Нова година във Вашингтон.

На пресконференция след края на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург Путин каза, че телефонните разговори не са достатъчни. Той отбеляза ползата от срещите с Тръмп. Според Путин те са полезни не само за Русия и за САЩ, но и за целия свят. Ето защо от тези срещи е заинтересуван целият свят, допълни той. Президентът каза, че Русия и САЩ трябва да говорят за глобални въпроси като иранската ядрена сделка и глобални конфликти. Путин допълни, че трябва да има необходимите условия, за да се състои подобна среща.

По адрес на Тръмп руският президент каза, че неговият най-голям плюс е неговият стремеж да изпълни предизборните си обещания.

"Най-големият плюс на президента Тръмп е това, че той се стреми към изпълнение на своите обещания, преди всичко на онези, които е дал на избирателите", подчерта Путин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отворен към идеята за посещение в Москва, след като получи официална покана за това, съобщи Белият дом.


"Президентът Тръмп с нетърпение очаква да приеме президента Путин във Вашингтон след първо число на следващата година и е готов да посети Москва след получаване на официална покана", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

 

Путин и Тръмп се срещнаха на 16 юли в Хелзинки и демонстрираха необичайно единство по време на общата си пресконференция тогава, по-специално по обвиненията за руска намеса в американските президентски избори, отхвърлени от Москва.

 

Тази първа среща на върха породи критики в САЩ, където изявленията на американския президент бяха сметнати за прекалено отстъпчиви спрямо руския му колега, отбелязва Франс прес.


Първоначално се планираше друга среща между Путин и Тръмп да има през есента във Вашингтон, но в крайна сметка тя ще се състои догодина, обяви в сряда Белият дом.

 

Мотивът бе, че разследването за руска намеса в изборите в САЩ и за съглашателство между екипа на Тръмп и Кремъл трябва да приключи преди това, за да не влияе на разговорите между двамата президенти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят