Путин като проблем на германския президент Гаук

Владимир Путин и Йоаким Гаук

Гражданинът Йоаким Гаук почти не крие какво му е мнението за Владимир Путин. По време на представянето си пред фракцията на зелените в Бундестага три седмици преди изборите за държавен глава бивш правозащитник от ГДР му зададе въпроса как ще се държи с чуждите президенти от типа на Путин. Отговорът на Гаук бе следният: "Това е най-неприятният въпрос, който бихте могли да ми зададете". Това коментира в последния си брой германското списание "Шпигел".

Като федерален президент обаче Йоаким Гаук така не може да се изказва. Той, разбира се, не остави убежденията си пред прага на двореца Белвю. Но пък ще му бъде още по-сложно да намери форма на общуване с руския си колега Владимир Путин. В календара на Гаук до края на годината са планирани определен брой визити, но посещение в Русия в президентството не е планирано.

Един път те вече се срещнаха. В края на май Путин посети Берлин като новоизбран президент и Гаук по протокол трябваше да го приеме в резиденцията си. Според известните факти не е имало разменяне на любезности между домакина, който се е борил в последните години от съществуването на ГДР за свобода, и неговия гостенин, дълго време работил в ГДР като агент на КГБ.

Гаук е говорил открито и е подложил на рязка критика нарушаването на конституционните норми в Русия, което, както може да се очаква, не се е харесало особено на Путин.

След което те повече не са се срещали. Визитата на германския президент в Москва за откриването Годината на Германия в присъствието на Путин, не се проведе. И по всичко личи, че в близките месеци такава няма да има.

Русия не трябва да бъде дразнена, независимо от Путин

Разбира се, във федералното президентство това прекрасно се знае. Русия е един от най-важните за германски партньори, който не трябва да бъде дразнен. В някакъв момент на Гаук ще му се наложи да отиде в Москва, независимо от Путин.

Но засега във ведомството на федералния президент са намерили друг начин, за да "отметнат" руската тематика: ръководителят на германската държава ще открие на 4 октомври в берлинския Нов музей монументалната изложба "Руснаците и германците. Хиляда години изкуство, история и култура". Това потвърди официален представител на Гаук. До неотдавна тази изложба, представляваща най-голямото и най-скъпото събитие в рамките на Годината на Германия, можеше да се гледа в бившия музей на Ленин в Москва.

Този ход не е подмяна на първата официална визита в Москва, но е нелош дипломатически трик, позволяващ да се спечели време, за да се избегне среща с Путин. Защото е трудно човек да си представи, че руският президент ще присъства на откриването на тази изложба в Берлин.

След четиридесет и пет минути морални поучения в двореца Белвю е малко вероятно да има голямо желание за нова среща с германския президент. Съществува едно обяснение, според което провалът на московската среща през юни е станал заради позицията на руския президент. Твърди се, че тогава Путин дал ясно да се разбере, че няма нищо да излезе от съвместното откриване на Годината на Германия с бореца за свобода от Берлин и изобщо по ранг на него повече му отговаря Ангела Меркел.

Друг вариант циркулира в кулоарите на федералното президентство. Там смятат, че в началото е била постигната договореност за датата на визитата на Гаук в Москва за откриването на Годината на Германия, на което е трябвало да присъства и руският президент.  Едновременно с това - което се оказало добро стечение на обстоятелствата за Берлин - противниковата страна не била съгласна на посещение на Гаук без участието на Путин.

И двата варианта имат нещо общо. И то е, че в този живот президентите в Москва и Берлин няма да станат приятели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?