Путин каза, че Русия не е напускала Г-7, ще се радва да посрещне "колегите“ в Москва

Путин каза, че Русия не е напускала Г-7, ще се радва да посрещне "колегите“ в Москва

"Що се отнася до връщането на Русия в Г-7 – Г-8: ние не сме я напускали. Навремето колегите отказаха да дойдат в Русия по известните съображения. Заповядайте, ще се радваме да видим всички вас в Москва“.

Така руският президент Владимир Путин коментира чуващите се гласове в подкрепа на връщането на страната му в групата на най-развитите индустриални държави. За току-що завършилата в Канада поредна среща на Г-7 Путин говори по време на пресконференцията в края на посещението си в Китай и на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), провела се в китайския град в Циндао.

Той беше помолен да коментира призива на американския президент Доналд Тръмп за връщане на Русия в Г-7.

В петък Тръмп заяви, че Русия е трябвало да участва в срещата на върха на Г-7 в Канада - идея, която дори Москва сякаш отхвърли с изявлението си, че се е фокусирала върху други формати, отбелязва Ройтерс.

Идеята бе отхвърлена от повечето от останалите членове на групата с изключение на Италия. При известни условия обаче възобновяване на руското членство вчера допусна и следващият домакин на срещата на върха на Г-7 – френският президент Еманюел Макрон.

Съобщавайки, че следващата среща ще е догодина във френския град Биариц, намекна, че би искал да покани на срещата и президента Владимир Путин, за да реинтегрира Русия в групата, но само ако Москва спазва споразуменията от Минск за мир в Украйна.

"Русия е велика държава. Трябва да работим заедно. Но сме длъжни да бъдем последователни - ще разширим формата Г-7 на Г-8 единствено, когато се спазват минските споразумения за Украйна. Сега всичко зависи от Русия, топката е в нейното поле". заяви във видео обръщение френският президент.

Г-7 е неформално обединение на най-развитите индустриални страни. Тя включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия. Русия стана през 1997 г. пълноправен член на седморката, която се превърна в Г-8. Тя обаче бе изключена от групата през 2014 г. заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна.

На завършилата си среща в Канада лидерите на седморката призоваха Москва да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу нея, ако е необходимо.

"Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократичните системи и подкрепата си за сирийския режим", се казва в заключителното комюнике на срещата.В него се осъжда атаката в Солзбъри и се споделя преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на вероятност Руската федерацияда е отговорна за нападениетосрещу Скрипал и дъщеря му и че няма достоверно алтернативно обяснение.

Лидерите призовават Русия да изпълнява международните си задължения и отговорността си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за укрепването на международния мир и сигурността, като добавят, че въпреки всичко, ще продължат да работят с нея за решаването на регионални кризи и глобални предизвикателства, когато това отговаря на интересите им.

Те потвърждават осъждането на незаконното анексиране на Крим и трайната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници.

Говорейки на тази тема в Циндао, Путин призова да се „прекрати бърборенето и да се премине към решаване на конкретни въпроси.

„Що се отнася до дестабилизиращите действия, както и по отношение на някои други събития, в частност, всички проявиха солидарност с Лондон по повод известните събития в Солзбъри, но нищо конкретно пак не беше казано. За всичко се говори „с голяма степен на вероятност“, солидарността в тази връзка възниква на някаква слаба почва. Струва ми се, че трябва да се прекрати цялото това творческо бърборене и да се премине към конкретни въпроси, свързани с реално сътрудничество“, заяви руският президент.

Той призова за спокойно и без ирония отношение към разногласията в Г-7. „Разногласията в такъв тип обединения са обичайна практика, трябва да се отнасяме към това спокойно и без всякаква ирония“, каза Путин. „Какво ли не се случва. Ако погледнем как протичат дискусиите при нас в Евразийския съюз, ще видим, че също възникват спорове и също понякога не всички и веднага подписват“, добави той.

Путин обаче добави, че общата покупателна способност на оглавяваната от Русия и Китай ШОС надхвърля тази на Г-7. Ако се смята на глава от населението страните от Г-7 са по-богати, но обемът на икономиките на страните от ШОС е по-голям. А и населението им е много по-гоолямо – половината от населението на Земята, добави той.

Отвечая на сравнение эффективности работы форматов ШОС и G7, Путин согласился, что по паритету покупательской способности страны ШОС уже опередили страны "семерки". "Если в расчете на душу населения, что называется, "семерочные" страны побогаче, но объем экономики в странах ШОС больше, - добавил Путин. - Ну и количество населения [в ШОС], конечно, больше намного: половина населения земного шара".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят