Путин: Кризата в Източна Украйна може да се превърне в "замразен конфликт"

Путин: Кризата в Източна Украйна може да се превърне в "замразен конфликт"

Има опасност ситуацията в Източна Украйна да доведе до "замразен конфликт", заяви руският президент Владимир Путин.

"Не бих искал да драматизирам прекалено забавянето в прилагането на Минските споразумения. Въпреки някои трудности те се изпълняват и което е най-важното, предвидените в тях принципи и логика не се поставят под съмнение. Говорим просто за техническо удължаване на времевата рамка", посочи Путин в интервю за Интерфакс и Анадолската агенция.

"Но опасността в Донбас да се озовем с нов замразен конфликт все още е реална. Тя произтича от политиката на Киев, който продължава да затяга блокадата на югоизточните региони."

Според него решение на САЩ за доставка на оръжия за Украйна може да доведе до ново изостряне на ситуацията на югоизток, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Путин каза също, че руската военна авиация е извършила удари срещу мишени в Сирия, посочени от Свободната сирийска армия, което по думите му опровергава твърденията, че Москва бомбардира умерената опозиция, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Свободната сирийска армия обвиняват Кремъл, че бомбардира обекти на ССА, а не на "Ислямска държава". Русия настоява, че извършва удари само срещу терористични групировки в Сирия.

"Готови сме да вземем предвид всяка надеждна информация за местонахождението на терористични групи. Дори сме работили със Свободната сирийска армия", каза Путин. Той добави, че руските сили са извършили няколко удара срещу цели, посочени от нея, и че избягват районите, за които тя е информирала, че са под неин контрол. "Този факт доказва още веднъж, че ние не бомбардираме т. нар. умерена опозиция или цивилно население", посочи руският лидер.

Путин, който направи изявленията преди срещата на Г-20 в Турция, също каза, че Русия разполага с необходимите финансови и технически средства да продължи въздушната кампания в Сирия толкова дълго, колкото сирийската армия се нуждае от руската помощ.
Руският президент повтори споделяната от Москва позиция, че няма да обсъжда политическото бъдеще на сирийския президент Башар Асад, тъй като това е въпрос, по който трябва да се произнесе сирийският народ.

Путин каза, че при започването на военновъздушната операция в Сирия Русия се е надявала на координация с предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", но това не е станало. По думите му Москва "своевременно е информирала американската страна и ръководството на НАТО за началото на бойните действия", посочва ТАСС.

Той призова международната общност да състави единен списък с екстремистките организации, за да бъде ефективна борбата с тероризма. По думите му Русия вече е представила свои предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят