Путин ласкае Тръмп и иронизира демократите в САЩ

"Русия е по-силна от всеки потенциален агресор“, каза руският президент по време на годишната си пресконференция

Путин ласкае Тръмп и иронизира демократите в САЩ

Руският президент Владимир Путин оцени високо новоизбрания американски държавен глава Доналд Тръмп като каза, че той усеща пулса на американското общество и обвини демократите, че са забравили значението на собственото си име и се държат като обидени губещи.

Никой освен нас, руснаците, не вярваше, че Доналд Тръмп може да бъде избран за президент на САЩ, каза Путин по време на годишната си пресконференция в петък, продължила 3 часа и 50 минути.

Много би ми се искало с новоизбрания президент и с бъдещите лидери на Демократическата партия да се изградят делови, конструктивни отношения, за да бъде това от полза и за САЩ, и за Руската федерация, и за народите на двете страни", каза Путин на пресконференция.

В отговор на изказване на президента Барак Обама, че "Роналд Рейгън би се обърнал в гроба си", ако види резултатите от неотдавнашните допитвания, че над една трета от републиканците имат положително мнение за Путин, руският президент заяви, че Рейгън би се радвал на победите на партията си на президентските и щатските избори.

Владимир Путин заяви, че Демократическата партия на САЩ греши, като се опитва да прехвърли вината за изборното си поражение от Доналд Тръмп на външни фактори. Не е важно кой е проникнал в компютрите на Демократическата партия. Важното е, че тези прониквания разкриха, че общественото мнение в САЩ се манипулира, каза Путин.

Русия многократно е отричала обвиненията, че е замесена в кибератаки срещу САЩ, отбелязва Ройтерс по повод казаното то руския президент.

Демократическата партия трябваше да се извини на американските гласоподаватели за разкритата информация при хакването на ръководството ѝ, заяви Путин. В отговор на обвиненията, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, Путин заяви, че хакерите може да са били където и да било по света и отхвърли твърденията на Вашингтон, че те са свързани с Русия.

Русия е по-силна от всеки потенциален агресор“

Владимир Путин отново настоя, че Русия е по-силна от всеки потенциален агресор, както заяви вчера пред колегиум на руското министерство на отбраната. Руският лидер изрази учудване във връзка с реакцията на САЩ след думите му, отбелязва ТАСС.

Путин не вижда нищо ново и нищо необичайно в изявленията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, "докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби". Руският президент не поставя под съмнение мощта на американските ядрени сили, допълва агенцията.

"Бяхме малко изненадани от изказвания на официални представители на действащата администрация на САЩ, които по някаква причина взеха да доказват, че въоръжените сили на САЩ са най-мощните в света. С това никой не спори. Ако сте слушали внимателно това, което казах вчера, аз говорих за укрепването на ядрената триада и в заключение казах, че Руската федерация днес е по-силна от всеки потенциален агресор. Неслучайно казах това. Ние сме по-силни от всеки потенциален агресор", подчерта руският президент.

Разходите за отбрана на Руската федерация през 2016 г. бяха 4,7 на сто от БВП, съобщи държавният глава. "През 2011 г. отделяхме 2,7 процента от БВП за националната отбрана, но през тази година, а и в последните пет, ние силно увеличихме тези разходи. За тази година те са 4,7 процента, през 2017 г. - 3,3 процента, а за 2019 г. - 2,8 процента", заяви руският президент.

Оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна отбрана създаде предпоставки за нова надпревара във въоръжаването. Русия обаче няма да се остави да бъде въвлечена в такава надпревара на всяка цена, каза Путин.

Русия ще отвърне на предизвикателствата на САЩ в сферата на ядреното въоръжаване, но ще направи това в рамките на международните договори, заяви той.

Убийството на Андрей Карлов - покушение срещу Русия и руско-турските отношения

Убийството на посланика Андрей Карлов е покушение срещу Русия и руско-турските отношения, заяви президентът на Руската федерация.

Зад трагедията с руския самолет Су-24 и убийството на посланика Андрей Карлов е възможно да стоят хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения, добави той.

"Откровено казано, отначало се отнасях скептично към тезата, че и нашият самолет е бил свален без заповед от висшето турско ръководство, а от хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения", каза Путин. "Но сега, след нападението над посланика, което беше извършено от служител на специалните сили, вече започвам да си променям мнението. Вече ми се струва, че всичко е възможно - включително в държавните структури (в Турция) да са проникнали деструктивни елементи, в това число в правораздавателните органи, в турската армия. Това проникване, разбира се, е с дълбок характер," отбеляза руският президент.


Той съобщи, че Русия, Иран, Турция и сирийският президент Башар Асад са се споразумели да участват в мирни преговори в казахстанската столица Астана, за да опитат да решат конфликта в Сирия.

По думите му евакуацията в Алепо е нямало да бъде възможна без помощта на Русия, Иран и Турция или без добрата воля на Асад. Руският президент заяви, че следващата стъпка за Сирия ще бъде спиране на огъня, което да важи за цялата ѝ територия.

Отношенията между Русия и Украйна ще се нормализират рано или късно

Путин изрази увереност, че отношенията на Москва с Украйна ще се нормализират рано или късно, отбелязва Ройтерс. Според него започналият да се строи мост между Русия и полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., ще помогне за развитието на търговските и хуманитарните връзки между двете страни щом отношенията се подобрят.

Путин изрази съжаление, че нормандският формат на преговори за мир в Украйна е слабоефективен, но добави, че друг механизъм няма и каза, че работата в него ще продължи. "Нормандският формат не демонстрира такава свръхефективност. Остава само да се съжалява, че той работи толкова вяло, но друг няма и лично аз смятам, че работата в този формат трябва да продължи. Ако загубим този инструмент, ситуацията ще деградира, и то доста бързо, а ние не бихме искали това", каза Путин.


Въвеждането на безвизов режим от ЕС за украинци е стъпка в правилната посока, каза руският президент. "Нещо повече - смятам, че визовият режим в Европа е анахронизъм от Студената война и трябва да се премахне възможно най-скоро. Ако украинските граждани получат право на безвизови пътувания в Европа, това ми се струва правилна стъпка в правилната посока", заяви той.

Путин обърна внимание, че в този безвизов режим не се предвижда право на работа в ЕС и заяви, че това ще постави украинците в социално уязвимо положение, защото ще работят нелегално и ще бъдат подложени на тежка експлоатация. "Ако ще се разрешава безвизово пътуване, трябва да се даде и право на работа", каза той.

Путин не изключва да се кандидатира за нов мандат


Руският президент допуска, че в Русия може да се състоят предсрочни избори, но не смята за необходима такава стъпка. "Възможно е, но не е целесъобразно", каза държавният глава на годишната си пресконференция.

Запитан от репортер на "Уолстрийт джърнъл" дали са възможни предсрочни избори, Путин шеговито уточни: "В коя страна?" - намек за разнопосочните реакции в американското общество след огласяване на резултата от президентската надпревара в САЩ, посочва Ройтерс.

Руският президент заяви, че ще реши по-нататък дали да се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през 2018 г., предаде Асошиейтед прес. "Ще видим каква ще е обстановката в страната и света", каза Путин за това от какво ще зависи решението му.

Руският президент ръководи Русия от 2000 година. Той заемаше премиерския пост от 2008 до 2012 г. поради ограничение за броя на мандатите на даден държавен глава, но продължи да има водещата роля в управлението, а през 2012 г. се върна на най-високата длъжност в държавното ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят