Путин на военен парад в Санкт Петербург, далеч от протестите и полицейското насилие в Москва

Путин на военен парад в Санкт Петербург, далеч от протестите и полицейското насилие в Москва

Руският президент Владимир Путин поведе голям военноморски парад ден след полицейското насилие по време на антиправителствени протести в Москва, където бяха задържани над 1000 души, съобщи Асошиейтед прес.

Държавният глава на Русия се качи на борда на един от плавателните съдове, участващи в парада във Финския залив край Санкт Петербург. Това е най-голямата подобна проява от години. В нея участват 43 кораба и подводници и 4000 военнослужещи.

Путин прекарва уикенда далеч от Москва, където близо 1400 души бяха задържани в събота от полицията, употребила сила срещу хората, събрали се да демонстрират срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица.

"Нашият военноморски флот уверено обезпечава сигурността на страната, нейните национални интереси и е способен да даде достоен отпор на всеки агресор", каза Путин на парада в честна Деня на военноморския флот, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Родината винаги е помнила и ще помни подвизите на руските моряци", заяви той.
"Не само ще запазим тази висота, но и ще стигнем по-далеч - ще изградим . . . уникален по своите възможности флот, флот на силна, суверенна държава", добави Путин.

Московската полиция мотивира арестите и насилието с това, че протестът се провежда без разрешението на властите. Официалният мотив за отказа е, че не са били събрани необходимите около 5000 подписа за регистрация на протестната проява. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни.

Арестите са започнали още в събота сутринта. Източници твърдят, че броят на задържаните по време на протеста, който е бил обявен от властите за незаконен, се е покачвал с всяка изминала минута.

Според кореспонденти на различни чуждестранни медии, полицейските служители са използвали сила срещу демонстрантите. По данни на ovdinfo.org, десетки протестиращи са били със счупени носове, мнозина са имали рани по главите. И репортери съобщават за множество ранени демонстранти. Същевременно властите преброиха около 3500 участници в протеста.

Основните организатори на митинга – Иля Яшин, Дмитрий Гудков, Иван Жданов, Юлия Галямина, Любов Собол – бяха задържани още преди началото му. Часове преди началото на протестната акция полицията е започнала да прибира участници в нея, както и случайно преминаващи граждани.

В събота вечерта са били освободени част от задържаните, а в неделя сутринта – още поне 700 души, информират руски медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят