Путин наблюдава мащабни военни учения

Руски стратегически подводници извършиха две изстрелвания на балистични ракети при военни учения под надзора на президента Владимир Путин, съобщиха световните агенции.


В ученията са участвали военни части на цялата територия на Русия, включително ядрените сили. Проведена е била симулация на масиран ядрен ответен удар в отговор на вражеска атака, заяви руският президент - необичайно рязко изявление, което отразява повишаването на напрежението със Запада поради Украйна, съобщи Ройтерс.

Путин заяви, че маневрите са било планирани още през ноември.

В плановата тренировка стратегическите ракетни подводници "Тула" от Северния флот и "Подолск" от Тихоокеанския са извършили изстрелвания на балистични ракети от акваториите на Баренцово и Охотско море, съобщи представител на руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че ракетите са били изстреляни от подводниците без да излизат на повърхността.

Бойните глави на ракетите са достигнали предназначените за това полигони в съответния срок. Учебните стрелби са потвърдили параметрите за бойна готовност и надеждност, както и ефективността на всички звена от системата за бойно управление на морските стратегически ядрени сили, съобщи цитираният представител на руското отбранително министерство.

Споделяне
Още от България

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?