Путин нарече опозицията “чакали” и “провокатори”

Путин нарече опозицията “чакали” и “провокатори”

Руският президент Владимир Путин окачестви в сряда представителите на руската опозиция като “чакали, които дебнат финансиране от чужбина”, и ги обвини, че подготвят улични провокации, които са усвоили от "западни специалисти", съобщиха световните информационни агенции.  

“За жалост, в нашата страна има хора, които са като чакали пред посолствата. Те разчитат на помощта на чуждестранни фондации”, отбеляза Путин пред няколко хиляди свои привърженици, събрали се в московския спортен комплекс "Лужники". Парламентарните избори в страната ще се проведат след 11 дни.

Според АФП критиките на Путин са били насочени към движението "Другата Русия", оглавявано от бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров, както и към олигарси като живеещия в изгнание в Лондон Борис Березовски, изявен критик на Кремъл.   

Путин смята, че противниците на партията му “Единна Русия” са заплаха за реставрация на олигархичния режим, основаващ се на корупцията и лъжата. “Не ни трябват илюзии. Всички тези хора не са слезли от политическата сцена. Техните имена ще намерите сред кандидатите и спонсорите на някои партии”, заяви още той.

Путин посочи “онези, които през 90-те години, заемайки високи постове, действаха в ущърб на обществото и държавата, обслужвайки интересите на олигархичните структури, разпродадоха националното богатство”. Той определи като главна задача гарантирането на приемственост в курса на развитие на страната.

“Длъжни сме да направим всичко, за да решим основния проблем. Какъв е той? Необходимост от запазване на приемствеността в курса на стабилно, устойчиво развитие на страната и предпазване от политическите рискове на ръста на благосъстоянието на гражданите и сигурността на родината”, заяви руският президент.

По думите му победата на парламентарните избори е необходима, за да се запазят плановете за развитие на Русия. “Заедно постигнахме много. Предстои ни тежка и нелесна работа, но повечето вече е свършено”, продължи той.

В същото време Общоруският център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) прогнозира категорична победа за листата на “Единна Русия”, която се оглавява от президента.

Подкрепата за партията е нараснала от 57 процента в началото на октомври, когато Путин обяви, че ще оглави листата ѝ за изборите, на 63.8 процента. Проучването показва, че Комунистическата партия на Руската федерация ще е единствената друга политическа сила, която ще съумее да преодолее 7-процентовата бариера за влизане в долната камара на парламента - Държавната дума.

ВЦИОМ дава 5.2 процента на Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски, за партията "Справедлива Русия" ще гласуват 6 процента от анкетираните. Подкрепата за втората прокремълска формация е нараснала с 1.1 на сто през последните дни, но резултатът ѝ все още не е достатъчен за влизане в Държавната дума.

Според ВЦИОМ избирателната активност ще е 74 процента.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?