Путин нареди да започне изтегляне на руските войски от Сирия

архивна снимка БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се пристъпи към извеждане на руския военен контингент от Сирия. Това той обяви в понеделник сутринта по време на изненадващо посещение в руската военна база Хмеймим в Сирия, където пристигна на военен автомобил УАЗ.

Това е първа визита на Путин в страната от избухването на конфликта там. Веднага след като направи изявлението, той отлетя за Египет.

В базата Путин се срещна със сирийския президент Башар Асад в присъствието на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руските части в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

Разгромихме "Ислямска държава"

"Наредил съм на министъра на отбраната и началника на генералния щаб да започнат изтегляне на руските военни части от местата на постоянна дислокация", заяви Владимир Путин пред военнослужещите в базата Хмеймим. Според него руските части заедно със сирийската армия са успели да разгромят "Ислямска държава" на територията на Сирия. "Заедно със сирийската армия разгромихме най-боеспособната групировка от международни терористи. В тази връзка взех решение: значителна част от руския военен контингент в Сирийската арабска република се връща у дома, в Русия", каза той.

Завръщате се с победа

"Вие се завръщате с победа в своите родни огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви очаква, приятели", обърна се Путин към руските военнослужещи.

Той уточни, че е взето решение в Русия да се прибере не целият контингент, а значителна част от него. И авиобазата Хмеймим, и пунктът за материално-техничесдко снабдяване на руските военни в пристанище Тартус, продължават да функционират, каза Путин.

На 6 декември руското министерство на отбраната заяви, "всички бандитски формирования на "Ислямска държава" (ИД) на сирийска територия са унищожени, а самата територия е освободена". Същия ден Путин съобщи, че ще се кандидатира за нов президентски мандат.

През ноември руските власти съобщиха, че до края на годината трябва да приключи руската военна операция в Сирия, за цел на която бе обявено ликвидирането на ИД. На 20 ноември в Сочи имаше преговори между Путин и сирийския президент Башар Асад, след което двамата обещаха руската операция в Сирия скоро да бъде завършена.

"Основната задача вече е близко до приключване и може да се каже, че в най -близко време, ние ще сме я решили", каза тогава Путин. Но допълни, че "до пълната победа над тероризма, разбира се, още е много далече". На следващия ден, 21 ноември, Путин се срещна в Сочи с президентите на Иран и Турция, за да се реши как да се развиват събитията в Сирия. Тогава той каза, че "над 98% от територията" на страната вече е под контрола на правителствените войски. "Огнища на съпротива от страна на терористите все още има, но те бързо се топят под ударите на нашите военно-космически сили", допълни руският президент.

Два дни по-късно началникът на руския генерален щаб заяви пред журналисти, че руските военни в Сирия може да бъдат намалени. Секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Парушев каза на 30 ноември, че подготовка за това вече е в ход.

Путин влиза в изборната кампания като "миротворец"

Според наблюдатели Путин ще се постарае да завърши руската военна операция в Сирия до началото на предизборната кампания.

Русия воюва в Сирия вече две години. Намесата ѝ в конфликта беше аргументирана от Путин с молба от "законно правителство" на Сирия и президента Башар Асад за оказване на помощ срещу "Ислямска държава". Според анализатори истинската цел за включването на Москва е било желанието ѝ да засили тежестта си на международната арена и да използва сирийския конфликт като геополитическа разменна монета в отношенията си с други държави.

Не е изключено Путин да е избрал имиджа на миротворец преди президентските избори, коментира пред БиБиСи политологът Абас Галямов. По данни на социологическо проучване на "Левада център" от август, 49% от запитаните искат приключване на руската военна операция в Сирия.

"Задачата в борбата с въоръжените бандити тук, в Сирия като цяло е решена. Решена е блестящо", заяви Путин в понеделник и се обърна към военнослужещите с "Поздравявам ви!". По думите му Сирия е "опазена като суверенна и независима държава", а бежанците се връщат по домовете си, предаде Ройтрес. Все пак президентът на Русия допусна, че ще останато няколко огнища  на ИД, но обеща нови удари срещу терористите, ако отново надигнат глава.

Руският президент изтъкна, че жертвите няма да накарат Русия да отстъпи в борбата с тероризма. "Това изобщо не е в характера на нашия народ. Напротив, паметта ще ни даде допълнителни сили за изкореняване на онова абсолютно зло, каквото представлява международният тероризъм, под каквато и маска да се крие", каза той.

Не за първи път се обявява изтегляне на руските войски от Сирия

През март 2016 г. Путин вече обяви изтеглянето на основната част от руския контингент от Сирия. След това обаче руските военновъздушни сили продължиха да нанасят удари, посочвайки за своя основна мишена терористите от "Ислямска държава". Според западните сили истинската цел на Русия е да съхрани режима на Башар Асад, а руските бомбардировки често са насочени към негови противници от въоръжената опозиция, която няма нищо общо с "Ислямска държава".

Колко са загиналите руски военни в Сирия

Русия започна военната операция в Сирия на 30 септември 2015 г. По данни на руското министерство на отбраната през това време там са загинали 39 руски военнослужещи, но според руски медии броят им е над 60, а дори и повече, като се има предвид, че в операциите участват бойци, които са наети от частна военна компания.

През юни 2017 г. "Частна военна компания Вагнер" и Дмитрий Уткин, а също така Евгений Пригожин и фирмите от неговата група "Конкорд" попаднаха под санкциите на САЩ, напомня БиБиСи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят