Путин нареди мащабни военни учения в Черно море

Президентът и върховен главнокомандващ на армията на Русия Владимир Путин нареди провеждането на мащабни военни учения в района на Черно море, съобщиха световните агенции.

 

Началникът на президентската пресслужба Дмитрий Песков съобщи, че заповедта била издадена от Путин от президентския самолет, докато летял над Република Южна Африка (РЮА). Там президентът участва в международен форум.

 

В започналите в 4 часа московско време маневри са задействани 36 бойни кораба от базите в Севастопол и Новоросийск и бойна авиация с участието на общо 7000 човека.

 

Песков посочи, че за провеждането на маневрите не се изисква чуждестранните партньори да са предварително информирани, тъй като според международната практика учения с участието на под 7000 души не изискват предварителното им съгласуване.

 

"Суверенно право е на всяка страна да извършва планирани и внезапни учения", подчерта Песков.

 

Той съобщи, че маневрите предвиждат проиграване на десант на три полигона на руска територия. Той не уточни кога приключват ученията.

 

Необявените маневри може да обтегнат отношенията на Русия с нейните съседи Украйна и Грузия. Базата на руския Черноморски флот в украинското пристанище Севастопол изигра ключова роля в руско-грузинската война през 2008 година Продължават споровете между Киев и Москва за срока за даване под наем на севастополското пристанище, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?