Путин нареди руските военни да действат "максимално твърдо" в Сирия

Москва ще съгласува действията си в Сирия с коалицията, водена от САЩ

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия, но в същото време "да съгласуват действията си с въздушното командване на Израел и командването на коалицията начело със САЩ".

"Заповядвам да се действа максимално твърдо. Всички цели, които застрашават руската групировка или сухопътната ни инфраструктура, трябва да се унищожават незабавно", заяви Путин по време на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната в Москва.

Той заяви, че това е предупреждение към "онези, които се опитат пак да организират каквито и да било провокации срещу наши военни".

"Ние вече взехме допълнителни мерки по обезпечаване на сигурността на руските военнослужещи и авиобази (в Сирия). Тя е засилена с нови авиационни звена и средства за ПВО“, каза Путин.

Той посочи, че е "важно да развиваме сътрудничество с всички държави, реално заинтересовани да бъдат ликвидирани терористите" и съобщи, че руските военни са нанесли съществени щети на терористите в Сирия, което е довело до качествена промяна в ситуацията там.

"Действията на Русия в Сирия не са продиктувани от абстрактни геополитически интереси, желание да потренираме или да изпробваме нови оръжейни системи. Основното е да предотвратим заплахата за самата Руска федерация", заяви руският президент.

Tой настоя пред ръководството на министерството на отбраната за "специално внимание към укрепването на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили, реализиране на отбранителните космически програми" и за усъвършенстване на обслужващите ги инфраструктурни системи.

Путин каза, че Русия подкрепя опозиционната Свободна сирийска армия, като ѝ предоставя въздушна помощ, оръжия и боеприпаси при съвместни операции с редовните сирийски сили срещу ислямистките бойци, посочва Ройтерс.

"Работата на нашата авиационна групировка помага за обединяване на усилията на правителствените войски и Свободната сирийска армия", заяви той.

"Сега няколко от нейните подразделения, наброяващи над 5000 войници, участват в нападателни действия срещу терористите наред с редовните сили в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Ракка", каза президентът, имайки предвид Свободната сирийска армия.

"Ние я подкрепяме от въздуха, както и сирийската армия, помагаме им с оръжия, боеприпаси и им осигуряваме материална подкрепа", заяви Путин.

По думите му хора от различни етноси, живеещи в Русия, също участват в акции на терористите, които са създали в Сирия "истински плацдарм", планирайки настъпление "в нови региони". Федералната служба за сигурност междувременно разбивала в Русия все нови "маскирани клетки на различни терористични организации, включително на прословутата ИДИЛ".

"Всичко това пряко застрашава Русия и военнослужещите ни в Сирия на първо място бранят своята страна", подчерта Путин.

Военният министър Сергей Шойгу съобщи от своя страна, че в Сирия руската авиация е ликвидирала 8000 цели от инфраструктурата на терористите.

Владимир Путин настоя пред ръководството на министерството на отбраната за "специално внимание към укрепването на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили, реализиране на отбранителните космически програми" и за усъвършенстване на обслужващите ги инфраструктурни системи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?