Путин не се бил повлиял от Майкъл Флин по въпроса за санкциите

Дмитрий Песков и Владимир Путин

Кремъл заяви в понеделник, че президентът Владимир Путин е взел самостоятелно решението да се въздържи от незабавен отговор на американските санкции миналата година и че не е бил повлиян от бившия съветник по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин, предаде Ройтерс.

В петък миналата седмица Флин призна пред съдия, че е излъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да сътрудничи на прокурорите, разследващи действията на обкръжението на Доналд Тръмп, преди той да поеме президентския пост.

Разследващите федерални прокурори твърдят, че през декември миналата година Флин и руският посланик Сергей Кисляк са обсъждали санкциите срещу физически и юридически лица от Русия, наложени от администрацията на Барак Обама заради намесата им в президентските избори в САЩ. Москва отрича да се месила в изборите. Обама изгони 35 руски дипломати и блокира два руски дипломатически комплекса в САЩ. После Путин заяви, че ще изчака да види как ще се развиват двустранните отношения с новата администрация във Вашингтон, преди да реагира.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент е взел решението си самостоятелно и не е знаел за молбата на Флин Русия да се въздържи от незабавна реакция на санкциите. Песков подчерта, че Флин не е можел да моли Кисляк за каквото и да е, още по-малко тези молби да бъдат предавани на Путин. Това е "пълен абсурд", каза Песков.

 

Разбира се, че Путин взе решението, това беше негово решение", каза Песков пред репортери и добави, че решенията на руския президент не са свързани с някакви "молби или препоръки", а се вземат "абсолютно независимо".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят