Путин: Не сме се отказали нито от "Южен поток", нито от "Турски поток"

Путин: Не сме се отказали нито от "Южен поток", нито от "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от "Южен поток“, нито от "Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси, предаде руската агенция ТАСС във вторник.

"Що се отнася до експортните маршрути (за доставката на газ) по дъното на Черно море има известни трудности от политически характер с Турция“, каза руският държавен глава след разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

"Но ние окончателно не сме се отказвали от нито един от проектите – нито от "Южен поток“, нито от "Турски поток“, каза Путин и допълни, че "се нуждаем само от ясната позиция на ЕК“.

Само преди година и половина – в началото на декември 2014 г. самият той обяви в Анкара края на "Южен поток", който трябваше доставя руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. Проектът бе заменен с "Турски поток" пак по водата до Турция и гръцката граница, който пък бе замразен миналата есен след влошаването на отношенията между Русия и Турция заради сваления бомбардировач на Москва.

"Южен поток" бе прекратен заради проблемите с европейското законодателство, което изисква осигуряване на достъп до тръбата и на други търговци освен "Газпром", докато руският монополист искаше да ползва пълния капацитет, но Путин се опита да представи нещата така, сякаш България е виновна за провала.

Въпреки това в София така и не дойде писмена информация от Москва за закриването на проекта и създаденото за сухопътния маршрут на наша територия дружество "Южен поток България" продължава да работи и до днес, макар и с намален състав и свалени заплати. В същото време "Газпром" разтрогна редица договори за строежа на морското трасе, за доставки и други.

Правителството на Бойко Борисов разчита, че проектът за подводна тръба с руски газ до Варна ще бъде реализиран като част от намеренията на кабинета за изграждане на газоразпределителен център там. На "Газпром" се разчита да е част от захранващите хъба, където се очаква да постъпва и суровина от азерското находище "Шах Дениз ІІ", втечнен газ от гръцки терминали, както и от местен добив.

Предполага се, че модифициран проект на мястото на "Южен поток" може да стане част и от газопровода "Посейдон" през Гърция и Италия, който бе възроден наскоро от "Газпром", италианската "Едисон" и гръцката ДЕПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес