Путин: Не трябва да се страхувате от Русия

Руският президент се смята за щастлив човек

Путин: Не трябва да се страхувате от Русия

Не трябва да се страхувате от Русия, заяви руският президент Владимир Путин в пространно интервю за италианския в. "Кориере дела сера", публикувано в платеното му електронно издание и цитирано от Ройтерс, РАИ Уно и ТАСС.

Идеята, че един един ден Русия би могла да атакува НАТО е една лишена от смисъл идея, идея, която няма никакво основание, заяви Путин.

Може би някой е заинтересован да подхранва тези страхове.

Може би САЩ искат да избегнат сближаването между Европа и Русия. Искам да ви кажа, че не трябва да се страхувате от Русия, подчерта руският държавен глава.

Той припомни, че военните разходи на САЩ са по-големи от военните разходи на всички страни по света взети заедно.

Разходите на САЩ за отбраната са 10 пъти по-големи от тези на Руската Федерация. Русия на практика няма вече военни бази в чужбина. Нашата политика няма глобален, нападателен или агресивен характер, каза Путин.

Той припомни, че Русия е закрила базите си зад граница, в това число в Куба и Виетнам и на други места и е оставила само бази в Таджикистан и Киргизстан, важни в антитерористичен план, както и в Армения, където руско военно подразделение изпълнява определена стабилизираща роля в региона и не е насочено против никого.

НАТО обаче се приближава до нашата граница, посочи Путин и изтъкна като пример, че близо до бреговете на Норвегия има американски подводници, разположени за постоянно там. Само за 17 минути една ракета, изстреляна от тези подводници, може да достигне Москва, каза Путин.

Да не би да искате да кажете, че ние сме тези, които се държат агресивно? Ние не се придвижваме никъде. Инфраструктурата на НАТО се доближава до нашите граници, каза руският президент, цитиран от БТА.

Той припомни, че още преди кризата в Украйна през 2014 г., напрежение между Москва и Вашингтон беше забелязано през далечната 2001 г., когато Джордж Буш-младши взе решение за подновяване на проекта за противоракетен щит в Европа.

Путин припомни, че Барак Обама е променил проекта, но все пак го е потвърдил значително. Като пример за друг знак за напрежение между Вашингтон и Москва преди украинската криза Путин посочи решението на САЩ по времето на Буш-младши да се изтегли едностранно от споразумението за противоракетна отбрана, което е крайъгълен камък, на който се основава голяма част от международната система за сигурност.

Москва се ограничава да отговаря на заплахите, посочи Путин.

Ние правим това по един ограничен начин, но все пак по такъв начин, че да гарантираме сигурността на Русия, каза Путин.

Да не би някой да си мислеше, че Русия ще се разоръжи едностранно?, попита той.

В края на интервюто на Путин е зададен и по-личен въпрос - дали е щастлив човек, отбелязва БГНЕС. На това руският президент отговаря:

"Да, считам себе си за щастлив. Бог така е устроил живота ми, че за нищо не съжалявам. В работата си се ръководя от интересите на руския народ. Най-важното е да си честен към себе си и към хората, които са ти поверили тази работа".

Споделяне

Още от Свят