Путин не вижда "елементи на сталинизъм" в управлението си

"Никого не пращат в затвора заради политическите му възгледи"

Путин не вижда "елементи на сталинизъм" в управлението си

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че не връща Русия към ерата на съветския диктатор Йосиф Сталин и отрече да има политически мотивирани преследвания и хвърляне в затвора на негови опоненти.

"Не виждам елементи на сталинизъм тук", обяви Путин, след като активисти изразиха тревога, че държавният глава репресира гражданското общество.

"Сталинизмът е свързан с култ към личността, масови нарушения на закона, репресии и лагери. Но това не означава, че не трябва да има ред и дисциплина в страната", каза Путин в годишната си "Пряка линия", по време на която отговаря на живо по телевизията и радиото на въпроси на граждани.

Президентът посочи още, че не бива да бъде сравняван със Сталин, тъй като в днешно време няма политически затвори.

Никого не пращат в затвора заради политическите му възгледи, каза Путин, отговаряйки на въпрос за присъдата на две от участничките в пънк групата "Пуси райът" и процеса срещу един от ръководителите на опозиционните протести Алексей Навални, обвинен в кражба.

Путин каза, че е уверен, че Навални, известен с кампаниите си срещу корупцията и с организирането на антипутиновски протести, ще получи справедлив процес. Ако бъде признат за виновен, Навални може да бъде осъден на до десет години затвор, отбелязва Ройтерс.

Руският президент каза, че не е против работата на неправителствените организации, но посочи, че ако те са финансирани от чужбина, срещу което по думите му "никой не е против", те трябва да кажат откъде идват парите. По този повод Путин каза, че в САЩ подобен закон има от 1938 г., той се прилага и затова не разбира критиките срещу руския закон, който според него не е недемократичен.

От 21 ноември миналата година в Русия влезе в сила т.нар. Закон за НПО, които са чужди агенти. Всички организации, получаващи финансиране в чужбина, трябва да се регистрират по силата на този закон като "чуждестранни агенти". Законът бе остро критикуван от руската опозиция.

Путин коментира още, че бостънските атентати са показали колко необходимо е Русия и САЩ да работят в по-тясно сътрудничество в областта на сигурността. Според него те са доказали още, че политика на Москва в размирния Северен Кавказ е правилна.

"Ако обединим усилията си, няма да допускаме подобни нападения и да понасяме такива загуби", каза Путин.

По-рано стана ясно, че Русия е предупредила САЩ за един от двамата братя чеченци, обвинени за атентатите.

Путин посочи още в телевизионното предаване "Пряка линия", че е удовлетворен от резултатите през първата година от избирането му за държавен глава.

На първо място Путин изтъкна повишаването на жизненото равнище на гражданите. "Заплатите растат по-бързо от нивото на производителността на труда", посочи той, като подчерта че производителността трябва да изпреварва заплащането.

Сред главните постижения през изминалата една година Путин посочи и подобряването на условията за бизнес в Русия. Той оправда твърдата валутно-кредитна политика на централната банка и допълни, че фундаменталните основи на икономическата политика на Москва ще останат без промяна.

Гражданите на Русия имат право да държат парите си където смятат за необходимо, но държавните чиновници трябва да бъдат по-специална категория, отбеляза държавният глава.

Владимир Путин омаловажи различията си с правителството за икономическата политика, като даде да се разбере, че няма намерение да отговаря на призивите да уволни премиера Дмитрий Медведев, съобщи Ройтерс.

Президентът Путин днес подобри собствения си рекорд по продължителност на предаването "Пряка линия", излъчвано от три телевизионни и три радиостанции. Общуването на президента с руснаците започна в 12 часа местно време и продължи 4 часа и 47 минути – със 17 минути повече от предаването през 2011 година.

Президентът обаче отговори на по-малко въпроси – 85, при 88 преди две години. По информация на ИТАРР-ТАСС в кол-центъра на предаването са постъпили повече от 3 милиона въпроси, което било абсолютен рекорд за досегашните предавания.

"Пряка линия" се излъчва от 2001 година всяка година с изключение на 2004-та и 2012-та. Миналата година тя бе заменена от пресконференция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?