Путин не вижда причини да не подпише закона, забраняващ осиновяване на руски деца в САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин не вижда причина да не подпише закона, станал известен като "Дима Яковлев", с който се забранява руски деца да бъдат осиновявани в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в четвъртак. Въпреки това, както подчертал президентът на заседание на Държавния съвет, той щял внимателно да се запознае с текста на закона.

Едновременно с това Путин обяви, че ще издаде указ, с който ще се гарантират нормални грижи за децата без родители или за деца с "тежко житейско положение".

Вчера горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, прие единодушно закона, който забранява на американци да осиновяват руски деца, предаде Ройтерс. Нормативният акт въвежда и други мерки срещу американци, обвинявани, че нарушават правата на руснаците зад граница. За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента.

Законът е наричан символично "Закон Дима Яковлев" по името на 21-месечно руско момченце, което почина, след като неговият американски баща осиновител го остави само часове наред в кола в изгаряща жега. Бащата беше оправдан по обвинение в непредумишлено убийство.

Законът "Дима Яковлев" или както той стана популярен в световните медии "законът Антимагнитски", бе приет в отговор на подписания на 14 декември от американския президент Барак Обама закон, наречен "Законът Магнитски", с който налага забрана за влизане в САЩ на руснаци, нарушили човешките права.

Американският закон освен това предвижда замразяване на авоари на такива лица в американски банки.

Руският отговор на този закон предизвика остри критики както в Русия, така и в чужбина. Според някои критици на нормативния акт той обрича на мрачно бъдеще обитателите на руски сиропиталища, защото в Русия недостатъчно хора искат да осиновят деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят