Путин: Никой няма да успее да изплаши или изолира Русия

Москва подготвя ответни мерки на санкциите на САЩ и Канада

Путин: Никой няма да успее да изплаши или изолира Русия

Никоя страна няма да успее да сплаши, да възпре или изолира Русия, увери руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Франс прес.

В изказване по случай Деня на работещите в службите за сигурност Путин припомни, че подобни опити е имало в продължение на столетия, а през 20 век - нееднократно. "Но нищо не се получи и сега нищо няма да се получи. Трябва да бъдем готови да преминем през определени трудности и всеки път да даваме адекватен отговор на всякакви заплахи срещу нашия суверенитет, стабилност и единството на нашето общество", заяви руският президент.

"Обстановката в света далеч не е стабилна. Нараства броят на заплахите и рисковете, не се спазват нормите на международното право, използват се всякакви средства: и шантаж, и провокации, икономически и информационен натиск, залага се на радикални елементи, на националистически групировки, на опити за дестабилизиране на вътрешната обстановка и така да се постави под контрол цялата страна", отбеляза Путин на тържеството в Кремъл.

По-раноруското министерство на външните работи определи новите западни санкции срещу Крим като "колективно наказание"за местните жители, които гласуваха на референдум през март за присъединяване към Русия, предаде Ройтерс.

Европейският съюз и Съединените щати тази седмица приеха по-строги ограничения за инвестициите в Крим, включително срещу определени лица, срещу руските петролни и газови разработки в Черно море и туризма.

"Въвеждането на нови едностранни санкции срещу Република Крим и град Севастопол от САЩ и Европейския съюз е пряко доказателство, че Западът признава, че решението на жителите на Крим да се присъединят към Русия е било единодушно и доброволно", се казва в комюнике на руското външно министерство.

"Ето защо те са решили наказанието да бъде колективно", изтъква дипломатическото ведомство. "Тъжно е, че страни, определящи се като демократични, прибягват до такива методи през 21-ви век", се посочва в съобщението.

Киев и западните му съюзници обвиняват Москва, че подклажда насилието и въоръжава бунтовниците в Източна Украйна. Русия отрича обвиненията и отбелязва, че е анексирала Крим едва след като местният референдум е показал, че местните жители искат да станат част от Русия.

Новите санкции на САЩ и Канада срещу Русия пречат на усилията за уреждане на конфликта в Украйна, се казва в изявлението на руското министерство на външните работи.  В него е посочено още, че Русия подготвя ответни мерки на американските и канадските санкции.

САЩ забраниха инвестициите в Крим и наложиха санкции на 24 украинци и руснаци,

както и на няколко компании, които според Вашингтон допринасят за дестабилизирането на Украйна. Действията на САЩ последваха сходни мерки на Европейския съюз от тази седмица и са в продължение на западната политика да не се признава анексирането на Крим от Москва през март, както и да се оказва натиск на Русия.

Канада също наложи в петък още санкции на Русия. Новият пакет предвижда допълнителни ограничения върху износа на технологии, използвани в петролния и газовия отрасъл. Освен това Канада разширява броя на физическите лица, които няма да имат право да посещават страната и чиито авоари ще бъдат замразени.

Споделяне

Още от Свят