Путин няма да се конфронтира с Буш заради Ирак

Русия не смята за нужно да се конфронтира със САЩ заради войната в Ирак, заяви днес в Държавната дума руският външен министър Игор Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му такава конфронтация няма да донесе нищо добро. "Там, където трябва да се заема твърда позиция, ние я заемаме", каза Иванов.

Пред руските депутати той отбеляза, че при решаването на въпроса с Ирак не бива да се забравя, че съществуват и глобални проблеми. "Не бива да принасяме в жертва антитерористичната коалиция, въпреки че по въпроса за Ирак имаме разногласия със САЩ", заяви руският министър.

Пред Думата Игор Иванов категорично отхвърли твърденията, че военната операция в Ирак е плод на личните амбиции на семейство Буш.

Външният министър напомни на руските депутати, че единствено Съветът за сигурност на ООН има правото да определя кои действия са агресия и обеща, че ако Съветът квалифицира войната в Ирак като агресия, "ще бъдат предприети съответните мерки".

По-рано през деня президентът Владимир Путин заяви, че военната операция в Ирак е потенциална заплаха, включително за ОНД. "Кризата излезе извън рамките на локален конфликт и сега е потенциален източник на нестабилност за други райони в света, включително и за ОНД", каза президентът на среща с ръководителите на делегации, участнички в заседанието на Комитета на секретарите на Съветите за сигурност на страните от Договора за колективна сигурност.

И Путин обаче подчерта колко важно е да се запази единството на световната общност в борбата срещу международния тероризъм, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Пред Държавната Дума външният министър Игор Иванов посочи, че оглавяваната от САЩ коалиция за разоръжаване на Ирак "прилича повече на нещо аморфно, което Вашингтон и Лондон се опитват да представят като коалиция, за да покажат, че не са сами".

Държавната Дума прие днес декларация, в която предлага на президента Владимир Путин да внесе в Съвета за сигурност предложение за изпращането в Ирак на сили на ООН за поддържане на мира и раздалечаване на воюващите страни. В документа се настоява също Москва да предложи да бъде свикана специална сесия на Общото събрание на ООН, която да обсъди агресията на САЩ, Великобритания и съюзниците им срещу Ирак.

Държавната Дума предложи също да се увеличат разходите за отбрана в бюджета за 2003 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?