Путин: Няма опасност от конфликт за ресурсите на Арктика

Руският премиер Владимир Путин заяви, че не вижда опасност от конфликти за ресурси между държавите, които имат акватория в Арктика, предаде Асошиейтед прес. На международна конференция за Арктика в Москва Путин изрази увереност, че всички териториални спорове в Северния полярен кръг могат да се решат със средствата на международното право.

Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия имат териториални претенции в Северния ледовит океан, където се предполага, че се намират около една четвърт от неразкритите запаси от петрол и природен газ на Земята.

Все повече данни показват, че арктическите ледове се топят вследствие на глобалното затопляне и някога недостъпният район е на път да се превърне в потенциален богат източник на въглеводороди и ценни минерали. Русия твърди, че в арктическата ѝ акватория се съдържат до 100 милиарда тона петрол и газ.

"Повечето стряскащи сценарии за Арктика нямат основание", заяви Путин. Според него хората, които ги измислят, целят единствено да разпалват конфликти между държавите и "до ловят риба в мътната вода". Премиерът призна, че интересите на страните в Северния ледовит океан наистина се сблъскват, но изрази увереност, че международното право е в състояние да реши споровете напълно.

През 2008 г. руският президент Дмитрий Медведев одобри стратегия за Арктика, която предвижда до 2020 г. районът да се превърне в "главна стратегическа база за природни ресурси".

Миналата седмица Русия и Норвегия подписаха договор за уреждане на морската граница в богатото на енергийни ресурси Баренцово море, като по този начин отвориха пътя към увеличаване на добива на петрол и газ чрез офшорни платформи.

Русия, Канада и Дания планират да отправят искания в ООН за потвърждаване на спорните им права върху хребета Ломоносов - подводна планина, богата на ресурси.

Путин заяви, че в плановете на Русия за разработване на енергийните източници в Арктика на първо място стои грижата за опазване на околната среда, и увери, че на производителите на петрол и газ ще бъдат наложени строги екологични правила.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?