Путин нямал нищо против да посрещне лидерите на Г-8 в Русия

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин каза, че не е против възстановяването на формата Г-8 и дори изрази готовност да домакинства на среща на клуба на лидерите, съобщи ТАСС.

На Източния икономически форум, който се провежда в руското тихоокеанско пристанище Владивосток, стана дума за връщането на Русия в Г-8, ако тя получи такава покана, и за евентуално руско участие в поредната среща на върха, която догодина трябва да се състои в САЩ. Путин припомни, че навремето, когато Москва бе изключена от клуба заради анексирането на Крим, редовната среща на "осморката" през 2014 г. трябваше да се състои в Русия.

"Ние сме отворени, ако нашите партньори искат да дойдат при нас, и ще се радваме (да ги посрещнем)", увери той.

Продължавайки отговора на зададения му журналистически въпрос, Путин подчерта: "Мисля, че днес всички разбират, и президентът (на Франция Еманюел) Макрон съвсем наскоро публично заяви, че лидерството на Запада приключва. Аз не мога да си представя ефективна международна организация, която да работи без Индия и без Китай".

"Затова всякакви формати винаги са полезни, това винаги е бил позитивен обмен на мнения, дори и когато той става при повишен тон. Доколкото разбирам, така е било и на последната "седморка" (във Франция), това въпреки всичко е полезно, - отбеляза руският лидер. - Затова ние не се отказваме от никакъв формат на сътрудничество."

Споделяне

Още от Свят