Путин нямало да е пожизнено президент, но не изключва да се кандидатира пак

Русия няма да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса

Путин нямало да е пожизнено президент, но не изключва да се кандидатира пак

Владимир Путин нямал намерение да остава пожизнен президент на Русия, но не изключва възможността да се кандидатира отново за поста през 2018 г.

В интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане до живот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите не означавало, че той ще взема такова решение.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение", посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира.

За първи път той стана президент на Русия през 2000-та година. След 4 години бе преизбран. От 2008-ма до 2012-та бе министър-председател, след което се върна на президентското кресло.

Руският президент заяви, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса.

"Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред", подчерта той.

Путин каза, че се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия. "Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството ѝ се променя", допълни той и даде за пример случая с първия руски президент Борис Елцин.

"Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг", каза руският президент.

Путин подчерта, че въпреки всичко Русия няма намерение да драматизира ситуацията, да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса.

Запитан дали Русия иска се изолира, руският президент заяви: „Не искаме. И няма да направим това. Разбираме последствията от нова желязна завеса за нас”.

„В други държави има периоди, когато страните се опитват да се барикадират от останалата част от света и плащат много висока цена за това”, каза Путин в интервюто за ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?