Путин обеща да даде урок по джудо на Орбан

Разширяването на атомната централа в Пакш започва следващата година

Путин обеща да даде урок по джудо на Орбан
Руският президент Владимир Путин обеща да даде теоретичен урок по джудо на унгарския премиер Виктор Орбан. Руският президент е в Будапеща по повод откритото по-рано в понеделник там световно първенство по джудо.
 
"Благодаря за поканата. Това, разбира се, не е футбол, но също е хубав спорт“, пошегува се Путин в началото на разговора си с Орбан.
 
"Ще се опитам да се науча“, отговори унгарския премиер.
 
"Ще ви разкажа теорията“, каза на свой ред руският президент, който е почетен председател на Международната федерация по джудо.
 
Орбан посочи, че в Унгария има издадени книги по джудо, в които е цитиран самият Путин.
 
Руският лидер от своя страна заяви, че самият той е съавтор на книги по спорта, включително и за деца.
 
Разширяването на централата в Пакш започва следващата година
 
Извън разговора за джудо Путин заяви, че работата по разширяването на атомната централа в Пакш може да започне в началото на следващата година.
 
Той увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване. Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 процента.
 
Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1.5 милиарда долара.
 
Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия.
 
Поредна среща
 
Това е втора визита на Путин в Унгария от началото на годината. Унгарски опозиционни партии протестираха срещу посещението, опасявайки се, че Орбан се сближава прекалено много с руския лидер, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Унгария разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро (12 милиарда долара) за проекта за развитие на ядрената енергетика.
 
Путин посети Будапеща през януари тази година, като това бе втората му визита в последните две години. Унгарският премиер три пъти е ходил в Русия от 2013 г. насам.
 
Двамата се срещат за осми път.
 
Университетът в Дебрецен ще награди Путин с титлата "Почетен гражданин" заради важната роля на учебното заведение при модернизацията на ядрената централа "Пакш". По силата на междудържавно споразумение университетът обучава специалисти за работа в ядрената електроцентрала.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?