Путин обеща на Унгария газ "дори и на зиг-заг" и пари за АЕЦ "Пакш"

Орбан с интерес към Турски и Северен поток 2, обсъдена е и реанимация на "Южен поток"

Путин обеща на Унгария газ "дори и на зиг-заг" и пари за АЕЦ "Пакш"

Унгария ще получава руски газ "дори и на зиг-заг" и руският президент Владимир Путин гарантира това, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан след среща между двамата в Будапеща в четвъртък, на която бе обсъден интересът на Унгария към проектите за руските газопроводи "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, "Турски поток" през Черно море и дори възможната реанимация на прекратения през декември 2014 г. проект за строеж на "Южен поток". Путин предложи на Орбан също така пълно финансиране на строежа на нови блокове в АЕЦ "Пакш", която обаче все още среща регулаторни проблеми от страна на Европейската комисия.

Орбан заяви, че Унгария не е уверена в стабилността на газовите доставки през Украйна и е готова да разгледа възможностите за получаване на синьо гориво от Русия по бъдещия "Северен поток 2" и се интересува от участие в проекта "Турски поток". "Не знаем доколко са стабилни доставките на газ от Украйна и ако националните интерес наложат, може да купуваме газ и от север", каза унгарският премиер, цитиран от руското издание "Ведомости".

"Възможни са и други варианти, ние не си поставяме никакви цели от политически характер относно транзита ни през Украйна", каза от своя страна Путин. "Ако е икономически целесъобразно, ако е надеждно, не изключваме и да продължим някакви обеми на транзит през Украйна", допълни той.

Путин посочи, че се проучват всички възможности за доставки на руски газ до унгарския пазар и те ще бъдат осигурени на сто процента.

"Абсолютно деполитизираме тези въпроси, това са въпроси с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност, най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха смелост в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби от необмислени решения", каза Путин.

Орбан съобщи още, че двете държави са удължили изтичащия в края на 2019 г. договор за доставка на руски газ до 2021 година и започва обсъждането на по-нататъшното му действие и след това.

Русия е готова да предостави на Унгария пълния обем от необходимото финансиране от 12 млрд. евро за дострояването на АЕЦ "Пакш", но при изменение на споразумението, каза още след срещата Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. Агенцията припомня, че сегашното споразумение за доизграждането на атомната централа е за руски кредит до 80 процента от цената на проекта.

Орбан посочи, че Унгария очаква да започне подготвителните работи на площадката на АЕЦ "Пакш" през 2017 г., а строежът да стартира през 2018 г. "Отделно говорихме за сътрудничеството в областта на ядрената енергия. Установихме, че сме успели да отстраним голямата част от пречките. Остава открит въпросът, чакаме решение на Европейската комисия по него", каза унгарският премиер.

През ноември 2016 г. Еврокомисията прекрати разследването срещу Унгария за възможно нарушение на законодателството в областта на обществените поръчки при избора на руската "Росатом" за изпълнител на проекта без търг. Продължава обаче разследването на Брюксел затова дали Будапеща е нарушила правилата за нотификация на дирекцията на ЕС по конкуренция за отсъствие на държавна помощ за проекта.

През декември 2014 г. "Росатом" подписа договор за дострояване на АЕЦ "Пакш" за 12.5 млрд. евро. Малко по-късно бе подписано и споразумение Москва да предостави кредит от 10 млрд. евро за изпълнение на ядрения строеж. През ноември 2015 г. обаче ЕК започна разследване дали са спазени правилата на конкуренцията при избора на изпълнител и ще предостави ли Будапеща държавна помощ за реализацията му.

В момента в АЕЦ "Пакш" работят четири реактора ВВЕР с обща мощност 2000 МВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?