Путин обеща "Южен поток" до края на 2015 година

Путин обеща "Южен поток" до края на 2015 година

Строителството на газопровода "Южен поток" ще бъде завършено до края на 2015 година и ще струва 10 милиарда евро. Това заяви руският премиер Владимир Путин във вторник в Будапеща, където Русия и Унгария се споразумяха да създадат смесено предприятие за изграждане на унгарския участък от "Южен поток".

Споразумението бе подписано от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер и президента на Унгарската банка за развитие Янош Ерош.

Същевременно руският газов монополист и унгарската енергийна компания МОЛ се договориха за изграждане на ново подземно хранилище за природен газ.

Руските медии отбелязват, че МОЛ, която е частна компания с участието на австрийската ОМВ, е по-благосклонно настроена към алтернативния газов проект "Набуко". Затова и споразумението не е с нея, а с Унгарската банка за развитие.

На пресконференция с унгарския премиер Ференц Дюрчани Путин отбеляза, че цената от 10 милиарда евро за изграждането на "Южен поток" може и да падне предвид поевтиняването на строителните материали.

Съобщената от руския премиер във вторник стойност значително се разминава с цената, обявена преди месец от заместник-директора на "Газпром" Александър Медведев. На среща с инвеститори в началото на февруари Медведев за първи път разкри общата стойност на "Южен поток" - 19-24 милиарда долара. От тази сума не по-малко от 4 милиарда долара ще са за подводната част на газопровода, която в съотношение 50 на 50 ще се строи от "Газпром" и италианската компания ENI. Останалите 15-20 милиарда долара се предвиждат за сухоземната част – от България до Австрия (1300 километра) и до адриатическото крайбрежие на Гърция (990 километра).

Високата цена превръща "Южен поток" в най-скъпия проект в историята на "Газпром". На фона на рязкото понижение на цените на суровината и на приходите на руския газов монополист, експертите все по-често изказват съмнения в реалността на заявяваните срокове за приключване на проекта. А невъзможността за извършване на необходимите инвестиции в нови находища, поражда сериозни съмнения и в способността на Русия да осигури достатъчно газ за запълване на съществуващите и проектираните газопроводи.

"Русия разполага с достатъчно ресурси, за да удовлетвори своите потребности от газ и тези на Европа най-малко за 100 години", увери обаче в Будапеща руският премиер и добави, че проблем с източниците на снабдяване с газ за Европа няма, а има такъв с транзитните страни.

Създаването на алтернативни пътища за доставка на газ в Европа ще дисциплинира транзитните страни, заяви Путин. Той се изказа скептично за проекта "Набуко", като подчерта, че "такъв проект не намалява транзитните страни, а ги увеличава - с Азербайджан, Турция и Грузия - но и това е недостатъчно, защото без присъединяването на Иран, например, няма да може да се напълни тръбата".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес