На кандидат-президентския си сайт

Путин обещава реформи, избиратели го съветват да напусне политиката

Путин обещава реформи, избиратели го съветват да напусне политиката

Русия трябва да преосмисли цялата система на защита на обществените интереси и да се откаже от тенденцията към прекомерна репресия. Тази ситуация деформира обществото ни и го прави морално нездраво. Това заявява кандидатът за президент на Русия и сегашен министър-председател Владимир Путин в предизборната си "Програма 2012-2018". Тя бе публикувана официално в четвъртък по обед московско време, когато заработи сайтът на кандидат-президента.

На главната страница има снимка на Путин и цитат с неговия подпис, описващ подхода му към работата: "Ако се заема с нещо, се старая да го доведа или до логичен
край, или най-малкото до максимален ефект".

В сайта има раздели за биографията, опита и интересите на кандидата. Специални рубрики са посветени на общественото мнение. Путин кани избирателите да дадат своите предложения как да се промени Русия към по-добро.

В своята "Програма 2012-2018" Путин обещава прозрачност и подотчетност на властта пред обществото. Той предлага да бъдат създадени административни съдилища, които да разглеждат жалбите на гражданите срещу държавата. Ще бъдат създадени реални механизми за обществен контрол над дейността на властта в най-чувствителните и опасни от гледна точка на проявите на корупция и неефективност сфери - държавните поръчки, пътното строителство, жилищно-комуналното стопанство, правоохранителната дейност.

Ако бъде избран за президент на Руската федерация на 4 март Путин обещава да въведе предварително одобряване на важни решения в отделните региони. Реализирането им в мащаба на цялата страна може да се осъществява едва след анализ на получените резултати и коригиране на недостатъците. Според него това ще предотврати прибързаното приемане на решения и ще позволи прилагането им на практика съобразно готовността на регионите.

Всички най-важни законопроекти и решения задължително ще минават през широко обществено обсъждане с участие на гражданите, бизнеса, обществените и професионални организации.

В сферата на икономиката Путин набляга на инвестициите и иновациите и смята, че към 2015 г. Русия трябва да достигне бездефицитен бюджет. Развивайки родното производство, не можем да си позволим да трупаме държавен дълг. Бюджетът трябва да бъде устойчив и балансиран и ние ще постигнем това не чрез увеличаване на фискалното бреме, а чрез диверсификация и укрепване на устойчивостта на икономиката и нови производства, обещава Путин.

Такава политика ще позволи отговорно увеличаване на социалните разходи, без да се създава опасност от изпадане в дългова яма. Путин възнамерява да се стреми към увеличаване на инвестициите в руската икономика. Инвестирането в нови производства в Русия трябва да бъде по-изгодно, отколкото в други страни. Ще се борим за създаване на условия за ръст на инвестициите до равнище минимум 25 процента от БВП до 2015 г. вместо сегашните 20 процента.

В областта на външната политика Путин се придържа към обичайната си линия - обещава на руснаците, че ще се бори срещу всички опити на Запада да наложи волята си на Москва. Едностранните мерки на нашите партньори, които не взимат под внимание мнението на Русия и нейните интереси, ще бъдат обект на оценка и съответна адекватна реакция. Правилата на политическата игра и на международната икономика не може да бъдат определяни на гърба на Русия или в противоречие с интересите ѝ, заявява Путин.

Говорителят на премиера Дмитрий Песков даде да се разбере, че Путин няма да участва в телевизионни предизборни дебати. Евентуалното участие ще наложи излизането му в отпуск, което ще му попречи да изпълнява своите функции, а това не влиза в плановете на премиера, заяви Песков.

Същевременно най-висок рейтинг в сайта с предизборната му натрупа призив за оттеглянето му от политическия живот. В рубрика "Предложения на избирателите" по-малко от три часа след лансирането на сайта най-голяма  популярност доби предложението на посетителя Андрей Антоненко: "Приятелски ви съветвам да напуснете политиката, моля. Разбираме, че властта е наркотик, но /напускането/ би било достойна постъпка", пише Антоненко.

Сред трийсетте предложения в сайта имаше осем грижливо формулирани призиви към Путин да оттегли кандидатурата си за президентските избори и да излезе в оставка или изобщо от политиката, съобщи руската служба на Би Би Си. Всички призиви за оставка получиха висок рейтинг - до 98 процента от посетителите на сайта, които сами оценяват предложенията.

Но към 14.00 часа московско време всички предложения за оставката на Путин изчезнаха от сайта. Час по-късно малка част от тях отново се появиха, но с много по-нисък рейтинг, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят