Путин обнародва закон, забраняващ уеб услуги за достъп до блокирани сайтове

Путин обнародва закон, забраняващ уеб услуги за достъп до блокирани сайтове

Президентът Владимир Владимир Путин обнародва закон, забраняващ използването в Русия на "анонимайзери" - уеб услуги, позволяващи анонимен достъп до блокирани в страната сайтове, съобщи Франс прес.

Текстът беше одобрен от двете камари на руския парламент в края на юли и се очаква да влезе в сила на 1 ноември. Той беше публикуван в сайта за официално разпространение на правни документи на руските власти.

Определян от много руски интернет компании като неясен и рестриктивен, законът забранява на собствениците на "анонимайзери"да предоставят достъп до тези услуги на руска територия, ако те се използват за достъп до блокирани сайтове в Русия.

Руската агенция за контрол на телекомуникациите Роскомнадзор ще бъде натоварена да състави списък с услугите за "анонимизиране" и ще има право да ги блокира в Русия, ако не спазват забраната.

Роскомнадзор ще сътрудничи и със силите на реда и силите за сигурност, за да получава информация за услугите, позволяващи достъп до блокирани сайтове.

Ден след приемането на закона в руската Дума (долната камара на парламента) хиляда руснаци демонстрираха в Москва в знак на протест срещу засилването на контрола и ограниченията в интернет.

Освен това в края на юли руският парламент прие закон, задължаващ потребителите да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват услуги за електронни съобщения в интернет.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?