Путин обсъди с Асад възстановяването на сирийската икономика

Путин обсъди с Асад възстановяването на сирийската икономика
Руският президент Владимир Путин е имал работна среща в руския курорт Сочи със сирийския президент Башар Асад, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Кремъл.
 
"Двамата проведоха задълбочени разговори", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин и Асад се видяха за последно на 11 декември в руската военна база Хмеймим в Сирия.
 
Двамата лидери са обсъдили бъдещите стъпки за политическо уреждане на сирийската криза. Те са отбелязали необходимостта от създаване на допълнителни условия за възобновяване на "пълноформатния политически процес" в Сирия. Путин е поздравил Асад за значителните успехи на сирийските сили в борбата с терористичните формирования.
 
Двамата са отчели успеха на преговорите за Сирия в Астана и на инициативата,  Конгрес на сирийския народ, проведена преди време в Сочи.
 
Путин е казал на Асад, че смята, че в Сирия вече е настъпило време за възстановяване на икономиката и че предлага на сирийския президент да се обсъдят планове в тази насока.
 
"Сега ние можем да направи следващите стъпки заедно с вас. А следващата задача - това е, разбира се, икономическото възстановяване и хуманитарната помощ за хората, които се оказаха в трудна ситуация", каза Путин.
 
Според Асад пък срещата му с Путин дава възможност за разработване на съвместна позиция за преговорните процеси в Астана и в Сочи.
 
Асад е казал на Путин, че Дамаск с въодушевление поддържа политическия процес в Сирия, който трябва да върви паралелно с борбата с тероризма. Той каза, че стабилността в Сирия се подобрява и това отваря вратите пред политическия процес.
 
Сирийският президент съобщи на Путин, че е взел решение да прати делегация в ООН с цел разработване на сирийска конституция по егидата на международната организация.
 
"Президентът на Сирия е взел решение да изпрати свои представители, свои членове на делегацията за създаване на конституционен комитет, който трябва да работи над основния закон на Сирия. Те ще бъдат изпратени в ООН въз основа на женевския процес", каза Песков.
 
Асад е отбелязал също ръста на руски инвестиции в Сирия.
 
Путин пък е казал на Асад, че разчита на изтеглянето на чуждите войски от Сирия, тъй като след постигнатите  значителните победи и успехи  в борбата с тероризма от страна на сирийската армия са били създадени допълнителни условия в подкрепа на задействането на мащабен политически процес.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още от Свят