Путин обсъди с Унгария и Сърбия енергийните връзки след края на "Южен поток"

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин e обсъдил в телефонни разговори с унгарския премиер Виктор Орбан и президента на Сърбия Томислав Николич перспективите за по-нататъшното сътрудничество в енергийната сфера в светлината на прекратения проект за строеж на газопровода "Южен поток", съобщиха от пресслужбата на Кремъл в неделя. Какво точно са се разбрали, не се съобщава.

Разговорите стават ден след като Николич каза, че "трябва без злоба да седнем и да поговорим с руснаците и в тази връзка търся пряк контакт с президента Путин". Сръбският държавен глава отбеляза, че страната му иска да проанализира междуправителственото енергийно споразумение с Русия за строежа на сръбския участък на газопровода.

На 1 декември Путин заяви в Анкара, че "при настоящите обстоятелства Русия няма да изпълни проекта". От своя страна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обясни, че "Южен поток" вече не е от значение.

Сръбският министър-председател Александър Вучич нарече решението на Русия "лоша новина". Според него най-засегнати от тази ситуация са Сърбия и Унгария. "Русия има право да вземе такова решение и Унгария го приема", каза от своя страна унгарският външен министър Петер Сиярто", като отбеляза, че страната му ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, които да заменят "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес