Путин обвини Брюксел, че пази политическо влияние на гърба на "Газпром”

Обясни проверката на газовите договори с България седем други държави с проблемите в еврозоната

Путин обвини Брюксел, че пази политическо влияние на гърба на "Газпром”

Руският президент Владимир Путин обвини Брюксел, че иска да запази своето политическо влияние за сметка на "Газпром” и обясни започналото миналата седмица разследване на договори на газовия монополист с осем източно-европейски държави с проблемите в еврозоната. По време на пресконференция във Владивосток, където приключи срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското  икономическо сътрудничество, Путин изрази съжаление за действията на Европейската комисия срещу "Газпром”, но обясни, че не ги смята за "търговска война”, предадоха руските агенции в неделя.

"Не съм съгласен с оценката на състоянието на отношенията с Евросъюза, те са много добри, конструктивни и не са никакви бойни действия, това не е търговска война”, заяви президентът, отговаряйки на въпрос на журналист, нарекъл отношенията на Русия с ЕС "състояние на търговска хладна война”.

"Що се отнася до действията срещу "Газпром” – това не е новина, още миналата година имаше обиски в някои задгранични офиси на "Газпром”, това е втората крачка, ние съжаляваме за това, което се случва”, подчерта Путин.

"Обединена Европа иска да запази своето политическо влияние, затова и ние платихме немалка цена. Това не е конструктивен подход”, обясни руският държавен глава.

По думите му действията срещу "Газпром” са предизвикани "от няколко обстоятелства и преди всичко от тежката икономическа ситуация в еврозоната”. "Става дума преди всичко за страните от Източна Европа. До колкото ми е известно, без да съм информиран в детайли, проблемът е в това, че тези държави бяха приети в ЕС и съюзът се нагърби със субсидирането на техните икономики", каза Путин.

За газовия пазар

Той припомни, че по времето на Съветския съюз газът в страните от Източна Европа се е доставял по непазарни цени. "По-късно преминахме на пазарни отношения и формиране на цените за тези страни и смятам, че трябва да останем на почвата на тази реалност. Съвременна Русия не е вземала и не смята да поема никакви допълнителни задължения, свързани с непазарните регулации на икономиките на тези страни”, отбеляза президентът.

По думите му принципите за формиране на цената на газа за източно-европейските страни са изработени отдавна, фиксирани са в дългосрочните договори и никой не ги е оспорвал.  "Ясно е, че в условията на криза има желание да се прехвърлят част от финансовите тежести на другите, такава съблазън съществува, но аз подчератавам още веднъж, че този подход е неконструктивен”, каза Владимир Путин.

Той изрази още надеждата си, че Русия и Европейската комисия ще намерят изход от създалата се ситуация "без загуби”.

Европейската комисия започна в сряда антимонополно разследване срещу "Газпром” за възможвни нарушения на правилата на конкуренцията в България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Руският гигант се подозира за създаване на пречки за диверсификацията на газовите доставки в тези страни и определяне на несправедливи цени за руския газ.

Летят жерави

Путин коментира още полета си с делтапланер от преди два дни в Ямал като част от проект за спасяване на рядък вид жерави. Тази акция му донесе доста критики в интернет.

"Не всички жерави полетяха веднага, при първия опит не полетяха само най-слабите, но при втория всички полетяха. Да бъде честен, за това, че не всички жерави полетяха, вина имаше и лидерът-пилот, който твърде бързо набираше скорост и те просто не успяха”, разказа Путин за преживелиците си в небето.

На 7 септември на път за срещата във Владивосток Путин излетя с делтапланер в опит да увлече ято жерави по пътя към зимуването им в Централна Азия. Малко птици обаче съпроводиха машината на руския президент.

Развитието на Далечния Изток

Путин сподели и вижданията си за развитието на руския Далечен Изток. Този процес може да продължи няколко десетилетия, но по силите на Русия е да се справи с тази задача, посочи държавният глава.

"Представители на нашите най-големи банки, гледайки на това, което се случва, са готови и искат да развиват тук своята производствена дейност”, посочи Путин. Той допълни, че руските власти смятат да продължат стоителството на нов космодрум, както и да развиват автомобилен клъстер. За някои проекти за социално и икономическо развитие на региона пък може да се предоставят определени отстъпки, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят