Путин обвини чеченските бунтовници за взрива в Москва

Руският президент Владимир Путин обвини чеченските сепаратисти за бомбения атентат в московското метро, който отне живота на 39 човека.

Путин каза, че не се нуждае от каквото и да е директно потвърждение - той е убеден, че сепаратисткият лидер Аслан Масхадов и неговите сили стоят зад експлозията.

Взривът избухна в 8.40 ч. местно време, един от най-натоварените часове в метрото, във втория вагон на композицията, когато тя е навлизала в тунела между спирките Павелецкая и Автозаводская близо до центъра на Москва. Силният пожар, избухнал след експлозията, е потушен.

Според една от версиите атентатът е извършен от терористка -камикадзе. Камерите на перона на станция Автозаводская са заснели две съмнителни фигури - жена и мъж с куфари в ръце. Мъжът на възраст 30 - 35 години с кавказка външност се приближил до дежурната, заявил "Сега ще ви устроим празник" и изругал. Спецслужбите обаче обявиха за издирване трима души - въпросният мъж и две жени.

Взривното устройство е било с мощност до 5 килограма тротил, но е било многократно усилено от затвореното пространство в тунела. На място бяха намерени телата на 22 души.

"Русия не води преговори с терористите, тя ги унищожава"

До този момент няма данни за пострадали българи при атентата, съобщи външният министър Соломон Паси. Говорителят на МВнР Любомир Тодоров уточни, че в българското посолство в Москва е създаден временен щаб, който поддържа връзка с руските служби и с болниците, където се настаняват ранените при взрива в метрото.

Споделяне

Още от Свят