Путин обвини “чужди сили” за вмешателство в руската политика

Путин обвини “чужди сили” за вмешателство в руската политика

Все повече пари, идващи от чужбина, се използват за пряка намеса във вътрешните работи на Русия, заяви руският президент Владимир Путин в традиционното си годишно обръщение към Руското федерално събрание , произнесено в четвъртък, предаде Асошиейтед прес (АП).

"Това са хора, които с умела употреба на псевдодемократична риторика искат да се върнат в близкото минало - някои искат да плячкосат националните богатства на страната, да ограбят хората и държавата; други искат да ни лишат от икономическа и политическа независимост", каза Путин.

Той декларира, че не се стреми към трети мандат, но отказа да посочи наследник и не каза нищо в отговор на спекулациите, че търси начини да продължи да дърпа конците задкулисно.

Вторият президентски мандат на Путин приключва през 2008 г. и конституцията не му позволява да се кандидатира за трети. Много наблюдатели са на мнение, че той ще се опита да остане на поста, но Путин отново отхвърли тази възможност.

“Следващото обръщение към нацията ще бъде направено от друг държавен глава”, каза той.

Като отбеляза очакванията, че ще използва речта си, за да разкрие избора на приемник, Путин се усмихна и каза, че все още не е дошъл моментът да обяви политическото си завещание.

Политическият дневен ред на Русия тази година е напрегнат, тъй като през декември има парламентарни избори, а през март догодина са президентските. През последните месеци руските власти изразяват недоволство от западни държави, за които твърдят, че опитват да се месят в политическия процес като финансират продемократични организации.

Путин официално потвърди тези обвинения, допълва АП.

"Някои хора не се гнусят да използват и най-долните методи, опитвайки се да разпалят етническа и религиозна омраза в нашата многонационална държава", каза още Путин.

Той не посочи конкретни държави като източник на такива пари.

Изявлението му обаче неотдавна бе предшествано от недоволство на руски представители, че САЩ спонсорират организации за насърчаване на демокрацията в Русия.

Те се опасяват, че целта е да се провокират масови опозиционни протести като тези, които помогнаха на прозападни лидери да дойдат на власт в Грузия и Украйна. Тази година в Русия полицията потуши серия от протести на опозицията, като извърши побой над няколко демонстранти и задържа стотици, допълва още АП.

В речта си Путин заяви още, че държавното финансиране на неправителствения сектор ще се увеличи. В условията на демокрация е невъзможно да си представим политическия процес без участието на неправителствени организации, каза президентът.

Той добави, че миналата година държавната помощ за обществени организации е била 500 милиона рубли, а за тази година е планирана два и половина пъти по-голяма сума.

Путин заплаши с мораториум върху ключов отбранителен договор

По време на обръщението си руският държавен глава предупреди, че Москва може да спре прилагането на Договора за съкращаване на обикновените въоръжени сили в Европа. Причината за това са притесненията на Русия относно разполагането на американски противоракетен шит в Европа.

Путин обясни, че страната може да замрази задълженията си по договора, докато всички страни членки на НАТО не го ратифицират.

Споразумението бе сключено през 1999 година след разпадането на Варшавския договор, но в момента някои държави от НАТО обвързват ратифицирането на новата версия на документа с изтеглянето на руските сили от Грузия и Молдова.

Путин обвини тези страни, че се възползват от ситуацията, за да увеличат своето военно присъствие около Русия.

От своя страна генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер поиска обяснение за налагането на мораториум. Очаквам от външния министър Сергей Лавров да обясни думите на президента Путин, коментира той пред журналисти.

По думите на Путин въпросът с разполагането на американския противоракетен щит трябва да се обсъди в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Проектът за противоракетен щит в една или друга степен засяга интересите на всички европейски държави. Време е дейността на ОССЕ да придобие реално съдържание и организацията да насочи вниманието си към проблеми, които наистина вълнуват Европа, а не само да "търси бълхи в постсъветското пространство", отбеляза руският лидер.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс определи опасенията на Путин като “абсурдни”.

“Нека да бъдем реалисти. Твърденията, че десет ракети прехващачи и няколко радара в Източна Европа представляват заплаха за стратегическата ядрена отбрана на бившия СССР, са пълен абсурд и всеки го знае", каза тя.

По думите ѝ Русия притежава хиляди ядрени бойни заряди и това прави опасенията на Москва безсмислени.

Споделяне

Още от България