Путин обяви, че идва край на газовата криза

Путин обяви, че идва край на газовата криза

За приближаване към споразумение с европейските партньори по възобновяването на руските доставки на газ през Украйна съобщи в петък вечерта руският премиер Владимир Путин след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Преди това той разговаря с европейски енергийни фирми, които са изразили готовност да участват в консорциум, който да осигури техническите количества газ за възстановяването на транзита. Договорките се очаква да добият по-ясни очертания на руско-украинската среща, насрочена за събота в Москва с участие на европейски представители.

"Близо сме до интересни споразумения, които може да доведат до решение“, каза Путин на брифинг сред срещата с Меркел, предаде Ройтерс. Какви са споразуменията обаче не бе съобщено.

България обсъжда затягане на газовия режим

Обсъдено е въвеждането на по-строг ограничителен режим на потреблението на природен газ след 21 януари, ако дотогава не бъдат възобновени доставките на суровина от Русия през Украйна, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в петък след заседание на Кризисния щаб. Вероятно ще се затегне потреблението на газ от топлофикационните дружества за сметка на по-високото потребление на мазут.,за да се освободи по-голям ресурс от газ за индустрията.

Още

Преди това ЕС заплаши Русия и Украйна, че ако газовият транзит за Европа не бъде възстановен до началото на идната седмица, ще предприеме действия по преразглеждане на икономическите и политически си отношения с двете страни точка по точка.

Меркел и Путин предлагат да бъдат изпратени независими експерти в Украйна, за да определят оптималните маршрути на транзита и да се контролира цялата верига на доставките на газ през страната, заради обвиненията на Москва, че Киев краде гориво.

Признаците за развръзка на конфликта, който засегна частично или изцяло доставките за 18 страни от ЕС, се появиха по-рано в петък, когато Путин се срещна с европейски енергийни фирми.

След това първият вицепремиер на Русия Игор Сечин съобщи, че съгласие да влязат в консорциум, който да обезпечи нужните количества технически газ, за да тръгне транзитът през Украйна, са дали “Газпром“, германските “Е.ОН Рургаз“ и “УИНГАЗ“, италианската ЕНИ и френската “Газ дьо Франс“. В консорциума може да се включат и австрийската “О Ем Ви“ и холандската “Газтера“. Окончателният състав на консорциума се уточнява.

Пред фирмите Путин е заявил, че са необходими 730 млн. долара за обезпечаването на технически газ за транзита през Украйна за първото тримесечие на годината, предаде РИА Новости. Кой ще плати сумата остава неясно заради спора между Москва и Киев, като руската страна се опитва да намеси и Европейския съюз в покриването на разходите.

На срещата е бил повдигнат въпросът и за увеличаване на капацитета на газопровода "Южен поток", който Русия се опитва да наложи като приоритетен за ЕС, защото заобикаля Украйна.

Руският премиер и украинският му колега Юлия Тимошенко планират в събота разговори в Москва, на които да се опитат да преодолеят кризата, започнала на 1 януари.

ЕС не е особено ентусиазиран за отделна среща в Москва с вносителите на газ, както предложи руският президент Дмитрий Медведев. Представители на Еврокомисията и на чешкото председателство на ЕС обаче ще участват в срещата между премиерите на Русия и Украйна.

В Брюксел са притеснени, че предложената от Медведев среща в Москва може да е опит за разделяне на Евросъюза, който до момента е относително единен по въпроса за газовата криза. Затова и отделни страни от ЕС, които са вносители на руски газ, може би няма да участват на срещата.

В ЕС са недоволни, че Русия и бившият ѝ съветски васал Украйна не могат да се разберат по цените на газовото си споразумение или най-малкото да намерят начин да пуснат транзита към Европа, докато решават спора си.

"Дори и да отвъртят кранчето тази вечер и да започне подаването на газ, днес е ясно, че са нанесени непоправими, безвъзвратни щети, загуба на доверие и в Русия, и в Украйна", заяви чешкият министър на индустрията Мартин Ржиман.

ЕС заяви, че кризата ще има сериозни икономически и политически последствия за двете страни. Евросъюзът може да преразгледа отношенията си с Русия и Украйна, ако страните в най-близко не намерят дългосрочно решение на проблема с транзита, заяви представителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер.

“В случай, че до края на тази седмица или през следващата не се стигне до положително решение, ние ще преразгледаме пункт по пункт отношенията си с Русия и Украйна и ще дадем оценка дали може с тях да се прави бизнес“, каза той пред журналисти в Брюксел.

Постигнатата с европейско посредничество договореност между Русия и Украйна предполагаше газът да бъде пуснат още във вторник, след като бе изпълнено условието на Москва за разполагане на международни наблюдатели, които да гарантират, че Украйна не отклонява от предназначения за европейските пазари газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?