Путин обяви, че Русия е унищожила последните си запаси от химически оръжия

Путин обяви, че Русия е унищожила последните си запаси от химически оръжия

Русия приключи днес предсрочно унищожаването на своя химически арсенал, обяви президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин окачестви събитието като историческо предвид огромния обем химически оръжия, останали от съветско време. "Въпреки че нашата страна планираше да завърши тази работа към 2020 г., тя я приключва по-рано от набелязания срок", каза той.

В изявление, излъчено по телевизия "Россия 24", Путин отбеляза, че САЩ не са изпълнили поетия от тях ангажимент да унищожат своя химически арсенал и три пъти го отлагат с мотива, че не им достигат средства.

Утилизирането на последния химически боеприпас на полигон в руската република Удмуртия е станало днес по заповед на върховния главнокомандващ Владимир Путин. Той е издал заповедта по телемост от резиденцията си в Ново Огарьово край Москва.

За своето химическо разоръжаване Русия е получила финансова помощ от 16 държави, а също от Европейския съюз и американска неправителствена организация, припомня ТАСС. Най-много средства са били отпуснати от САЩ,, Германия, Великобритания и Канада.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?