На традиционната си годишна пресконференция:

Путин обяви, че руската икономика ще се излекува, но не предписа лекарство

"Кризата ще свърши до две години, причинена е от външни фактори"

Путин обяви, че руската икономика ще се излекува, но не предписа лекарство

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че икономика на Русия неизбежно ще се възстанови след чувствителен спад на рублата тази година, но не предложи средство срещу задълбочаване на финансовата криза.

Поставен под натиск да покаже, че има план за излизане от ситуацията, Путин заяви на годишната си пресконференция, че действията на централната банка и правителството са адекватни, а кризата се дължи на "външни фактори".

В същото време обаче, издавайки възможни вътрешно разделения, каза, че са били необходими повече мерки и централната банка е трябвало по-рано да се намеси, за да не се налага да повишава лихвения процент.

Руската икономика е на ръба на рецесия след "перфектна буря", в която се срещнаха ниски цени на петрола, западните санкции и световни икономически проблеми. Рублата загуби около 45% от стойността си спрямо долара за година.

"Сегашната неблагоприятна ситуация може да продължи максимум две години. Изходът от нея и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години", посочи Путин.

По думите му ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста "фактори на неопределеност".

Той каза, че ситуацията трябва да се използва, за да се диверсифицира икономиката, а правителството трябва да вземе допълнителни мерки, за да укрепи икономическата стабилност.

"Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката. Сегашните условия подтикват Русия да работи повече и да бъде по-ефективна", каза Путин.

Той съобщи, че правителството работи по механизъм за легализиране на офшорния капитал, който се връща в Русия.

"Необходимо е да бъде легализирано не само офшорното имущество, но и собственост, приписана на роднини (на собствениците на компании)", посочи Путин.

По думите му при запазване на основната лихва на равнище от 17 процента правителството и централната банка трябва да помислят за специални инструменти в подкрепа на ипотеките.

Руският държавен глава посочи още, че правителството за кратко е обмисляло да въведе забрана на вноса на автомобили в отговор на западните санкции, но поевтиняването на рублата е направило подобно решение безсмислено, информира Ройтерс.

Путин заяви в отговор на въпрос, че решението му дали да се кандидатира за още един мандат ще зависи от това какви резултати ще покаже развитието на страната.

Журналисти попитаха дали ще е възможно бившият олигарх Михаил Ходорковски да има политическа кариера , ако поиска, а Путин им отговори, че Ходорковски ще може да продължи да се занимава с политика като всеки друг руски гражданин.

Президентът припомни, че е взел решение да помилва Ходорковски по хуманни съображения и смята, че е постъпил правилно.

Това е десета годишна пресконференция за Путин като руски президент, отбелязва ТАСС. Тя бе предавана пряко от редица руски телевизии и радиостанции. За пресконференцията бяха акредитирани 1259 журналисти.

Западът строял нова Берлинска стена

Путин заяви, че разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена.

"Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж", каза руският държавен глава.

Той обвини западните страни, че се държат като империя, която раздава команди на васалите си и очаква от тях да ги следват.

"Става дума за една виртуална стена, която вече се изгражда", каза Путин.

"Противоракетният щит близо до нашите граници не е ли една стена? Нашите партньори решиха, че са победители, че вече са империя и че останалите са васали, които те трябва да командват", каза Путин.

Путин вижда Москва като посредник в украинската криза

Руският президент предупреди Украйна, че ако иска мир, трябва да уважава всички свои региони, предаде Ройтерс.

Украинската криза трябва да бъде разрешена възможно най-скоро с политически средства, призова той. Путин подчерта, че Русия е готова на посредническа роля при уреждането на кризата в Украйна.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми искрено към намиране на изход от кризата, въпреки че други сили в Украйна не искат това да се случи.

В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блокада на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция, и предупреди, че това е вредно.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там. Но Путин избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес.

Той подчерта, че украинското правителство и проруските бунтовници в Източна Украйна трябва да разменят бързо всички пленници преди Коледа. Президентът призова украинското правителство да изпълни докрай задълженията си по минското споразумение и да предостави амнистия на бунтовниците.

Руският президент увери журналистите, че в Русия няма украински военнопленници, а има заподозрени за участие в терористична дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?