Путин обяви нова програма за противоракетна отбрана

Руският президент Владимир Путин съобщи за нова програма за усъвършенстване на системата за ракетна защита на страната. По време на посещение в нова радарна станция за ранно известяване от типа “Воронеж” край Санкт Петербург, Путин заяви, че това е първата стъпка към голям проект, който ще бъде изграждан до 2015 г., предаде ББС.

Станцията работи в експериментален режим от края на миналата година и се смята, че е способна да наблюдава територия от Северния полюс до Южна Африка.

Новата станция за ранно известяване в Лехтуси на 50 км северно от Санкт Петербург е изградена само за 18 месеца и е пусната в експлоатация през декември миналата година. Тя замества радарната станция Скрунда в Латвия, останала от времето на Съветския съюз, която прекрати работа през 1998 г. Подобна станция се изгражда в Армавир в южната част на Русия.

За разлика от предишните радари с големи трайни сгради, тя включва антенна решетка, лек модул за персонала и няколко контейнера с електронно оборудване. Така отпадат недостатъци като високите разходи за строителството и поддръжка на подобни обекти – особено на територията на бившите съветски републики.

Русия има сериозни опасения по повод плановете на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа. Владимир Путин предупреди, че Русия ще вземе мерки в отговор на този план.

Вашингтон твърди, че ПРО трябва да се справи със заплахи, идващи от страни като Иран и Северна Корея и по никакъв начин не е насочена срещу Русия. Кремъл предложи компромисно решение, което ще позволи на САЩ да използват радарна станция в Азербайджан.

 

 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?