Путин очаква отмяна на санкции и подобряване на отношенията със Запада

Путин очаква отмяна на санкции  и подобряване на отношенията със Запада

Руският президент Владимир Путин каза пред китайски медии, че очаква постепенно вдигане на икономическите санкции и нормализиране на отношенията на Русия със Запада, предаде ДПА.

В интервю за държавната Китайска медийна група, публикувано преди предстоящата визита на Путин в Китай, той каза, че сегашните санкции срещу Русия нито я изненадват, нито я плашат.
Подобни ограничения "постепенно ще бъдат отменени", заяви Путин и добави: "И ние ще нормализираме отношенията си с всички наши партньори, включително със САЩ, както и с онези, които се подчиняват на Америка и ни налагат санкции".

В момент когато САЩ и традиционните им съюзници се карат за митата върху вноса, каза Путин, че други страни също са започнали да понасят загуби, които САЩ "са започнали да им причиняват" и това "рано или късно ще навреди на всички, включително на инициатора" на тези действия.

Путин пристига в петък на тридневна визита в Китай, по време на която ще присъства на годишната среща на Шанхайската организация за сътрудничество, военен и икономически блок с фокус върху Евразия.

Руско-китайската търговия нарасна до 87 милиарда долара през миналата година, каза Путин. Двете страни искат да стимулират сътрудничеството си в области като инфраструктура, енергетиката, научните изследвания и високите технологии.

По отношение на неотдавнашните международни преговори със Северна Корея, Путин каза, че подкрепя усилията на Китай за намаляване на регионалното напрежение и изготвяне на "пътна карта" за денуклеаризация на Северна Корея.

Путин изрази надежда, че американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и нарече решението на американския президент да разговаря с Ким "мъдро и зряло".  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?