Путин одобри участието на индийски компании в закупуването на Юганскнефтегаз

Президентът Владимир Путин одобри участието на индийски компании в търга за продажбата на най-голямото производствено предприятие на Юкос - Юганскнефтегаз, съобщи в понеделник на сайта си вестник Ведомости. Става дума за държавната Oil & Natural Gas Corporation (ONGC), която е обявила намерението си да участва в търга.

Според изявлението в петък на министърът на нефта и газа на Индия Мани Шанкар Айяр след срещата си с руския президент, той е "приветствал заявката на индийските компании, както самостоятелните, така и в партньорство с руски компании". А вицепремиерът Александър Жуков е уточнил, че Русия е "заинтересована търгът по продажбата на Юганскнефтегаз да се проведе открито и всеки може да вземе участие в него".

В същото време за този търг, който е насрочен за 19 декември има фаворит, който е известен, според вестник Ведомости, и това е Газпромнефт, стопроцентова дъщерна компания на Газпром.

Един от членовете на руската делегация е уточнил, че индийците биха искали да получат дял в Юганскнефтегаз, след като собственик стане Газпромнефт. Той допуска, че ONGC могат да бъдат поканени да участват в търга, за да се създаде конкуренция.

Впрочем, никакви писмени съглашения за съвместно участие на компанията при покупката на Юганскнефтегаз няма, пише вестникът. В неделя ONGC Group и Газпром единствено са подписали меморандум за намерения, допускащи възможността от съвместно разузнаване и разработка на нефтени и газови находища. Освен това, както е подчертал представителят на Газпромнефт, неговата компания ще представи самостоятелна оферта за търга.

Засега нито един от потенциалните купувачи не е подал официална заявка за участие в продажбата. Според данните от Руския фонд на федералното имущество и Федералната антимонополна служба, до петък вечерта не се е получила нито една оферта от претенденти за Юганскнефтегаз.

Индия отдавна се интересува от нефтените и газови проекти на Русия. Засега най-развит проект си остава "Сахалин-1", където ONGC вече е инвестирала 1,7 милиарда долара и се е обвързала да вложи още 1,07 милиарда.

Още от Бизнес