Путин оглави листата на „Единна Русия” за парламентарните избори

Путин оглави листата на „Единна Русия” за парламентарните избори

Руският президент Владимир Путин се съгласи да оглави листата на прокремълската партия „Единна Русия” за предстоящите парламентарни избори, съобщи агенция РИА Новости. Това той обяви на предизборния партиен конгрес в понеделник в Москва.

Путин обаче уточни, че намерението му е да остане безпартиен.

Предложението за оглавяване на листата бе направено от лидера на обществената организация „Опора за Русия” Сергей Борисов и от ректора на Самарския държавен медицински университет Генадий Котелников.

Котелников уточни, че предлага Путин да оглави правителството след изтичането на президентския му мандат. Президентът нарече предложението реалистично, но отбеляза, че „за това е рано да се мисли”.

Президентът посочи още като главна задача на „Единна Русия” победата на парламентарните избори и запазването на приемствеността в сегашния курс на развитие на страната. Според всички сондажи пропрезидентската партия убедително води пред всички останали политически сили.

В челото на листата на „Единна Русия” се предполага, че ще намерят място лидерът на партията и председател на Думата Борис Гризлов, съпредседателят на върховния партиен съвет и министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу, първите вицепремиери Сергей Иванов и Дмитрий Медведев, губернаторът на Санкт Петербург Валентина Матвиенко и кънкобегачката Светлана Журова.

Пред конгреса Путин заяви, че големите руски бизнесмени не бива да се кандидатират по партийни листи в Думата и да работят в парламента, предаде ИТАР-ТАСС.

В речта си той изрази сериозни съмнения, че след като влязат в парламента, предприемачите ще могат да бъдат обективни при вземане на решения, засягащи икономиката на цялата страна.

"Вече съм казвал, че властта и парите трябва да съществуват поотделно", каза Путин. "Това важи и за партийните листи. Тоест за хората, които под знамената на партията може да бъдат избрани за депутати в Държавната дума", поясни руският лидер.

Путин изтъкна, че представителите на големия бизнес несъмнено са уважавани хора и че от тя  много зависи в страната и в икономиката. Те, разбира се, са способни да дадат своя принос за работата на партията - и то не само финансово, а идеологически, допълни президентът. "Но трябва ли те да бъдат в партийните листи, да бъдат парламентаристи и занимавайки се с едър бизнес, едновременно с това да се ползват и с депутатски имунитет", зададе Путин риторичен въпрос.

Путин изтъкна, че в неговото становище няма "нищо лично". "Просто трябва да създадем дееспособна ефикасна система за държавно управление", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят