Путин осъди престъпленията на сталинизма, но не се извини за Катинското клане

Путин осъди престъпленията на сталинизма, но не се извини за Катинското клане

Руският премиер Владимир Путин осъди престъпленията на сталинизма, но не се извини на полския народ за Катинското клане. В сряда Путин и полският му колега Доналд Туск посетиха заедно мемориалния комплекс Катин на мястото на масовите гробове на полски офицери, убити през 1940 г., и на съветски граждани - жертва на сталинските политически репресии, съобщиха световните агенции.

"Тези престъпления не могат да имат никакви оправдания, в нашата страна е дадена ясна политическа, правова, нравствена оценка на злодеянията на тоталитарния режим и тази оценка не подлежи на никакви ревизии,” заяви Путин, визирайки престъпленията на сталинизма.

Речта на Путин обаче не съдържаше извинение, както много поляци се надяваха, посочва ДПА. Руският премиер обаче заяви, че и руснаците, и поляците са били жертви на режим, който е убивал без оглед на потекло, раса и религия.

"Колкото и горчива да е истината, не е по силите ни да променим миналото", заяви Путин. По думите му руският народ, който е преминал през ужасите на гражданската война, насилствената колективизация, масовите репресии от 30-те години, може би по-добре от всеки друг разбира какво значи за много полски семейства Катин.

Доналд Туск заяви от своя страна, че е важно поляците да не оставят своите загинали сънародници на бойното поле, а да ги почетат и увековечат тяхната памет. "Всяко име, всяка информация и всеки свидетел са много важни за нас. Катин се превърна в символ на независима Полша", заяви Туск.

Той каза още, че се надява Русия и Полша ще намерят сила и мъжество, за да разкрият цялата истина за събитията в Катин, както и че пътят към помирението е лесен и кратък.

Путин е най-високопоставеният руски представител, който присъства на подобни церемонии, започнали след падането на комунизма през 1989 г.

Анализатори окачествиха присъствието му като символичен жест, който може да сигнализира пробив в двустранните отношения. Според коментатори визитата на полския премиер Доналд Туск показва, че Русия цени Полша като стратегически партньор и признава нарастващото влияние на Варшава в Европейския съюз, към който тя се присъедини през 2004 г.

Мемориалният комплекс Катин е създаден на мястото на масовите гробове в Катинската гора - на 7 км от село Катин, където при масов разстрел през април и май 1940 г. са убити над 22 000 полски граждани, припомня БТА. По данни на руската Академия на науките там са заровени и 8100 съветски граждани - жертви на

политическите репресии от 1918 до 1953 г., като 7000 са погребани през периода 1937-38 г.

Още от Свят