Путин освиркан за първи път в карирата си

Руският министър-председател Владимир Путин за първи път в своята политическа кариера бе освиркан. Това стана по време на спортно състезание, репортажите от което по държавните телевизионни канали бяха излъчени без оригиналния звук. Привържениците на премиера твърдят, че освиркването било приветствено, а недоволството на присъстващите запалянковци било насочено към загубилия състезанието американски участник, разказва Газета.ру.


Премиерът и потенциален президент от следващата година попаднал в необичайната за себе си ситуация в неделя вечер. След края на мача по свободен бой между руснака Фьодор Емеляненко и американеца Джеф Монсън Путин се качва на ринга, за да поздрави победителя и свой сънародник. В този момент обаче започва силно и неодобрително освиркване. От телевизионното предаване се вижда как Путин в един момент се опитва да говори по-високо, но гласът трепва. В залата на московския спортен комплекс "Олимпийский" присъстват над 20 хиляди души.


Шумът в залата бе толкова силен, че думите на премиера почти не се чуваха, казва кореспондент на Газета.ру, който успял единствено да чуе, че Путин нарекъл Емеляненко "руски богатир".


Практически веднага видеото с освирквания от публиката Путин било разпространено от руски блогъри. Сред първите бил създателят на антикорупционен сайт Алексей Навалний. "Край на една епоха", бил неговият коментар под видеото.


По-късно в интернет се появява и видеозапис, направен от трибуните на залата. В него отчетливо се чуват викове "У-у" и "Позор", а накрая някой извиква "Махай се".


Държавните телевизионни канали подменили звуковия фон, така че репортажите за поднесеното от Путин поздравление били озвучени с приветствени възгласи от публиката – без освиркване.


Представител на руската федерация на професионалния бокс, присъствал на мястото на събитието, заявил пред радио "Ехото на Москва", че поведението на публиката било шокиращо. От реакцията ѝ изглежда бил удивен и премиерът, тембърът му се променил, но все пак успял да се справи с емоциите.


Версията на цитиран от изданието официален представител на партията на Путин "Единна Русия" обаче е различна: "Тези, които бяха там, както и нормалните хора пред телевизорите прекрасно разбират, че зрителите викаха "ура" и ръкопляскаха на Путин, а дюдюкането бе загубилия боя".


Прессекретарят на близкото до Кремъл младежко движение "Наши" Кристина Потупчик пък смята, че освиркването е било приветствено, а виковете "У-у" били отправени към организаторите на мача, които не пускали публиката в тоалетната.

Още от Свят