Путин отчете "дълбинни вътрешни кризи" в САЩ

Похвали Русия за по-доброто справяне с коронавируса и с мултиетническото общество

Путин отчете "дълбинни вътрешни кризи" в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че демонстрациите в САЩ срещу расизма и полицейското насилие са проява на "дълбинни вътрешни кризи" в тази страна, както и че Русия се е справя по-добре от Америка с коронавирусната пандемия.

"Това, което стана (в САЩ), е проява на някакви дълбинни вътрешни кризи", каза Путин за антирастистките протести в САЩ, в пространно интервю за телевизия "Росия", цитирано от информационните агенции.

Путин отбеляза, че кризисната ситуация е създадена, още когато на власт е дошъл президентът на САЩ Доналд Тръмп. "Когато той спечели, спечели абсолютно очевидно, по демократичен път, изгубилата страна измисли всякакви небивалици, само за да подложи на съмнение легитимността му", обясни Путин.

Той отбеляза, че обикновено полага усилия "да коментира внимателно или изобщо да не коментира онова, което става в други страни", посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Путин нарече безредиците в САЩ, предизвикани от междурасови проблеми, разрушително явление, и в тази връзка изтъкна, че Русия трябва да пази многонационалния характер на федерацията.

Когато една борба за естествените права на хората "добива характер на буйство и погроми, не виждам тук нищо добро за държавата", каза той.

Путин освен това коментира, че събарянето на паметници в Европа и САЩ е "несъмнено деструктивно явление". Той допусна, че протестиращите афроамериканци искат да бъдат лекувани само от афроамерикански лекари и добави, че това би било невъзможно в "мултиетническа Русия".

Лидерът на Русия изрази надежда, че "фундаменталните основи на американската демокрация (. . .) ще дадат на тази страна възможност да излезе от вълната на кризисните явления". САЩ са "много мощна демократична държава", наблегна той.

Русия се справя по-добре от САЩ с коронавируса

Путин свърза масовите протести в САЩ с лошото справяне с коронавирусната пандемия там.

Това показва, че има проблеми. Нещата, свързани с борбата с коронавируса, хвърлиха светлина върху генералните проблеми, коментира той.

Основният проблем на политическата система в САЩ в контекста на борбата срещу коронавируса е, че в случая партиите поставят собствените си интереси по-високо от интересите на народа. Русия също понася известни щети, но руските власти действат срещу болестта доста ритмично и уверено излизат от ситуацията с минимални загуби, увери Путин в интервюто.

В неделя руските власти потвърдиха 8 835 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в страната достигна 528 964. По този показател Русия е трета в света, докато САЩ са на първо място с най-голямо количество потвърдени случаи – 2.07 милиона души.

Путин, който по време на пандемията в Русия си стои основно в резиденцията и основната фигура, която отговаря за борбата с коронавируса, е московският кмет Сергей Собянин, разкритикува липсата на силно лидерство в борбата с пандемията в САЩ. Уточни, че президентът казва едно, но някои губернатори правят друго.

Конституционните промени в Русия- стъпка към демократизация

Путин освен това изтъкна, че конституционната реформа, която ще му даде възможност за доживотен президентски мандат, е стъпка към демократизацията на Русия. Промените в конституцията бяха приети от двете камари на парламента и след две седмици ще бъдат подложени на общонародно гласуване.

Голям брой от мерките за социална подкрепа, предвидени в проекта за промени в руската конституция, вече действат. Но за да не бъдат забравени и да не отпаднат от практиката, тези норми трябва да бъдат затвърдени в основния закон, каза Путин във връзка с поправките, които по негова инициатива ще бъдат подложени на общонароден вот на 1 юли.

Става дума по-специално за "социалната справедливост, която трябва да намери израз в това, че не може човек да взема по-малко от минималната заплата (. . .) и жизненият минимум трябва да отговаря на тази минимална заплата", поясни той.

Ако например индексирането на пенсиите се запише в конституцията,"вече никакво правителство в бъдеще няма да може да не ги индексира", добави Путин.

"Мнозина в другите държави разбират, че без силна и процъфтяваща Русия "светът би бил по-лош и по-опасен", каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?