Путин отхвърли обвиненията за руски хакерски атаки срещу САЩ

Путин отхвърли обвиненията за руски хакерски атаки срещу САЩ

Руският президент Владимир Путин отхвърли в неделя обвиненията за руски хакерски атаки срещу САЩ, като ги наречи „предизборна реторика на Белия дом“, предаде Ройтерс.

Путин изрази надежда, че връзките между Москва и Вашингтон могат да се подобрят след президенските избори в САЩ.

"САЩ имат много проблеми. В такива условия мнозина прибягват към проверената система за отвличане на вниманието на избирателите от собствените проблеми. Смятам, че сега точно това наблюдаваме", каза Путин в Индия след срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

"Лошо е, че заради текущи вътрешнополитически проблеми се жертват руско-американските отношения, защото това разрушава международните отношения като цяло", заяви Путин, цитиран от ТАСС. Той изрази надежда, че когато приключат предизборните дебати между кандидатите за президент на САЩ, които Путин нарече "сложен период от вътрешнополитическия живот на САЩ", ще има шансове за възстановяване на отношенията между Русия и САЩ.

Русия не възнамерява да влияе върху хода на предизборната кампания в САЩ, тъй като не знае каква линия ще избере един или друг кандидат след победата си, заяви Путин в отговор на обвиненията на Вашингтон, че Москва се опитва да се меси в предизборната кампания на страната на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

"Искам да успокоя всички, включително нашите американски приятели и партньори - не смятаме да влияем на хода на предизборната кампания в САЩ по простата причина, че не знаем какво ще се случи след изборите за президент на САЩ", каза Путин.

Той уточни, че макар и Доналд Тръмп да призовава за сътрудничество с Русия, а кандидатката на демократите Хилари Клинтън да прави по-агресивни изказвания, на Москва не е известно дали в случай на победа те ще изпълнят намеренията си.

Отношенията между Русия и САЩ се промениха заради опита на една страна да наложи мнението си на целия свят, заяви руският президент.

"Мислите, че отношенията ни със САЩ се промениха заради Сирия ли? Не, не заради Сирия, а заради опита на една страна да наложи собствените си решения на целия свят", каза Путин.

Той подчерта, че Русия "не е против тази страна, а против вземането на едностранни решения, които не са обмислени докрай и не вземат предвид историческите и културни особености на една или друга страна, дори ако в тази страна има конфликти и противоречия".

За реално решаване на проблемите в световната политика е нужно да се правят компромиси, но някои страни не са готови на това, преди всичко САЩ, смята Путин.

На молба за коментар на изявлението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че САЩ ще реагират подобаващо на хакерските атаки на Русия, които ТАСС представя като заплаха за американски кибератаки, Путин заяви, че Байдън не е казал нищо, което вече да не е известно.

"От нашите американски приятели може да се очаква всичко, което им е угодно. Но какво толкова ново е казал той (Байдън)? Нима не знаем, че официалните органи на САЩ следят и подслушват всички? Тези действия на САЩ отдавна са всеизвестни, отдавна не са тайна за никого. САЩ следят не само потенциалните си противници, а и съюзниците си, дори и най-близките. За колко скандали с подслушване на лидери на страни съюзници на САЩ знаем? Така че Русия не е някакво изключение, ние винаги сме били цел на такива атаки. Това вече си го знаем", заяви Путин.

Русия предупреди САЩ два или три пъти за опасността от братя Царнаеви, които впоследствие извършиха атентата на маратона в Бостън. САЩ отначало не отговориха, а после заявиха, че сами ще се оправят със своите граждани. Този отказ от сътрудничество от страна на САЩ за предотвратяване на атентата в Бостън е пример за негативен опит в борбата с тероризма, заяви Путин.

Той същевременно отбеляза положителния опит от работата със САЩ в тази област по време на подготовката и провеждането на Олимпийските игри в Сочи. Тогава американските специални служби установиха с руските си колеги "реално делови партньорски отношения и помагаха в обезпечаването на сигурността и за това ние сме им благодарни", заяви руският президент.

Още по темата
Още от Свят