Путин отхвърли проекта за тръбата Къийкей - Ибрикбаба

При посещението си в Анкара в началото на седмицата руският президент Владимир Путин е отхвърлил предлаганата от турската страна алтернатива на съвместния гръцко-българо-руски проект за петролопровода Бургас-Александруполис, пише днес атинският вестник Елефтеротипия.

Става въпрос за проекта Къийкей - Ибрикбаба, който е парарелен на проливите Босфора и Дарданелите.

В разговорите между руски и турски официални представители плановете на Турция да лансира изграждането на нефтопроводи, преминаващи през турска територия, като алтернатива на преноса на петрол през Босфора, не са успели да спечелят подкрепата на руската страна, пише изданието, позовавайки се на чуждестранните агенции и публикации в руския печат.

Турция подкрепя изграждането на така наречения "транстракийски нефтопровод", който се предвижда да пренася нефт от Черно към Егейско море, преминавайки изключително през турска територия. За този тръбопровод са подписани принципни споразумения между руски и турски фирми.

В съвместното комюнике, издадено след срещите на Путин в Анкара, този въпрос не се споменава, а, напротив, се подчертава значението, което има за Русия безпрепятственото корабоплаване през протоците. В текста се посочва още, че двете страни ще продължат разговорите за подобряване на отношенията в сектора на корабоплаването.

При посещението на Путин в Анкара бе постигнато споразумение между турската и руската газови компании Боташ и Газпром, с което руската фирма получава възможност за пряк достъп до пазара на Турция и развиване, в сътрудничество с Боташ, на газопреносни мрежи в страни, които до момента не са получавали руски природен газ, пише вестникът.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?