Сепаратистите приеха примирието, сраженията продължават

Путин "отменя" възможността за военна намеса в Украйна

Путин "отменя" възможността за военна намеса в Украйна

Руският президент Владимир Путин поиска да се отмени постановлението за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна от март 2014 година и отново заяви, че подкрепя мирния план на украинския държавен глава Петро Порошенко.

 

Същевременно украинските правителствени сили обвиниха проруските сепаратисти, че са обстрелвали военни контролни пунктове в няколко района в Източна Украйна въпреки обещанието си да спазват прекратяването на огъня до 27 юни.

 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков поясни, че предложението на руския президент е с цел нормализиране на положението и уреждане на кризата в източните райони на Украйна,
както и във връзка с началото на преговорите с участието на ОССЕ.

Очаква се въпросът да бъде разгледан от горната камара на руския парламент в сряда.

Украинският президент Петро Порошенко приветства намерението на Путин. Според него това е "първа практическа стъпка" на Кремъл към уреждане на кризата в размирната източна част на страната.

 

По същото време обаче Украйна обвини руските войски, че са заложили мини на нейна територия по време на анексирането на Крим. Русия е създала минни полета между
Кримския полуостров и останалата част на Украйна, като освен това е присвоила 600 противопехотни мини от украински военен склад.

 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа пък обяви, че разработва мерки за поддържане на мирния план. Организацията би могла "да предоставя неутрални площадки за диалог, да наблюдава за изпълнението на амнистията, да следи хуманитарните коридори, а също така да предоставя експертиза по плановете за разоръжаване".

 

Сраженията продължават въпреки примирието

 

"Сепаратистите не спират да обстрелват позициите на украинските сили", написа във Фейсбук Владислав Селезньов, говорител на т.нар. антитерористична операция на правителството в Киев.

 

По думите му бунтовниците са обстрелвали с гранатомети и минохвъргачки пост на правителствените сили край Славянск и с автоматично оръжие друг пост по-близо до
границата с Русия. Няма данни за продължителни боеве или жертви при инцидентите.

 

Украинските сили не са били замесени в никакви бойни действия, съгласно условията на едноседмичното прекратяване на огъня до 27 юни, обявено от президента Петро
Порошенко миналата седмица.

 

Според сепаратистите пък украинската армия обстрелва град Приволие в северната част на Луганска област.

 

Сепаратистите в Източна Украйна се съгласиха да спазват обявеното от властите в Киев прекратяване на огъня до 27 юни и да участват в още преговори за уреждане на конфликта.

 

"Консултациите завършиха, като властите на Луганска и Донецка република се съгласиха да спазват от своя страна прекратяване на огъня до 27 юни", каза "министър-председателят"
на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай след среща на "контактната група", включваща бившия украински президент Леонид Кучма, руския посланик в Киев и представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В преговорите участваха и представители на сепаратистите.

 

Москва иска директни преговори

 

Мирният план на Порошенко бе обсъден и в телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Барак Обама.

 

"Владимир Путин е подчертал, че пълното прекратяване на бойните действия в Източна Украйна и началото на директни преговори между воюващите страни трябва да имат най-висок приоритет за нормализирането на ситуацията в югоизточните украински региони", се посочва в прессъобщение на Кремъл.

Споделяне

Още по темата

Още от България