Путин отново язвителен към България заради "Южен поток"

Призова ЕС да не е слаб за "Северен поток 2" и да защитава интересите си, а не като София

Снимка: Ди Пресе

В опита си да убеди Европа да подкрепи проекта за газопровода "Северен поток 2", руският президент Владимир Путин отново прояви язвителност към България заради провала на "Южен поток", независимо че той еднолично обяви от Анкара спирането му през декември 2014 г., обяснявайки отказа с проблемите от европейско регулаторно естество пред проекта.

Европейският съюз (ЕС) да не проявява слабост по въпроса с участието си в проекта "Северен поток 2", както България направила с "Южен поток" и сега съжалявала, призова в сряда вечерта руският президент Владимир Путин по време на пресконференция в Санкт Петербург, последвала срещата му в сряда вечерта с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток"... Хич не бих искал Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", заяви руският държавен глава.

"Българските колеги ни уверяваха, че ще се борят докрай за "Южен поток", защото той отговаря на националните им интереси. Това повишава геополитическия статут на страната като транзиньор на газ в Европа - някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия", каза Путин, цитиран от ТАСС.

БСП и ГЕРБ отричат да са се поддавали на натиск

Думите му предизвикаха реакция у нас и зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, министър на енергетиката в правителството на Орешарски, по което време Брюксел започна наказателна процедура срещу страната заради непрозрачен избор на изпълнител на строежа на българското трасе и отделно имаше регулаторни съображения, посочи, че "по наше време не е имало никакъв натиск за спиране на "Южен поток“.

"Спирането на "Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна“, каза още Стойнев. Той припомни, че позицията на БСП е, че е била "Южен поток“ е необходим на страната и че страната ни трябва да има сигурност на доставките. Според него този проект не може да бъде осъществен, но страната ни трябва да има директен достъп до руска газ.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев също не смята, че върху България е бил оказван натиск за "Южен поток".

Михаил Карчьомкин: Путин превърна България в изкупителна жертва
 
Според директора на "Ийст Юръпиън газ аналисис" и енергиен  анализатор Михаил Карчьомкин Путин използва България за изкупителна жертва за провала на "Южен поток. В свой анализ за изданието БългарияАналитика той оспорва част от изтъкнатите от Путин аргументи за прекратяване на проекта.

Той припомня, че Путин оправда спирането на "Южен поток" с липсата на разрешение за вход на руския газ на българска територия, но при старта на "Турски поток" също нямаше сигурност за входната точка на тръбата.

"През 2014 г. Газпром имаше няколко причини да спре проекта "Южен поток”. Първо, анексирането на Крим от Русия промени отношението на Брюксел към новия руски тръбопровод, в който италианската ЕНИ имаше 20%, а германската "Винтерсхал" и френската "Е Де Еф" по 15%. По време на парламентарно изслушване в Рим през март 2014 г., главният изпълнителен директор на ЕНИ Паоло Скарони заяви, че по негово мнение бъдещето на газопровода "Южен поток” изглежда доста мрачно, защото руско-украинската криза би направила рискови необходимите разрешения от страна на ЕС", посочва Карчьомкин.

Като друг проблем пред проекта той очертава замразените планове на банките да финансират "Южен поток" сред "кримските санкции" срещу Москва, наложени от ЕС и САЩ. "Трето, по-високата цена на заетия капитал и други фактори увеличиха общите инвестиционни разходи с 50%. Вторият основен акционер в проекта ЕНИ категорично отказа да плати повече от първоначално одобрената сума от 600 млн. евро за подводния участък и предупредиха "Газпром", че ще излязат от партньорството", пише руският анализатор.

Според него, защото обикновено изкупителната жертва е най-слабата връзка, Путин е прехвърлил вината за спирането на "Южен поток" върху България".

"Според мен, една интелигентна PR кампания би могла да я представи като победа на Давид над Голиат. Русия обаче успя не само да изкара България отговорна за смъртта на "Южен поток”, но и да представи нещата така, сякаш тя си е вкарала автогол", смята Карчьомкин.

След като Путин приключи с критиките си към България увери, че "Русия е била, е и безусловно винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир". По думите му проектът "Северен поток 2" е лишен от транзитни рискове.

Курц: Европартньорите на "Северен поток 2" искат да го реализират

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация: "Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да го реализират съвместно." Курц все пак подчерта, че "за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор".

"Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути", каза още Себастиан Курц.

От своя страна руският президент защити планирания газопровод между Русия и Германия, като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против "Северен поток 2" с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. По-рано представители на американското правителство предупредиха, че Вашингтон може да наложи санкции във връзка със "Северен поток 2".

Путин: Европа може да купува по-скъп от руския газ, но е глупаво прахосничество

В тази връзка Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ. По негова оценка европейското потребление на руски газ е неизбежно, защото другият вариант е скъп и ще намали общата конкурентност на европейската икономика". "Иначе какво? Европа ще купува газ с 30 процента по-скъп? Може, разбира се, но това е глупост, разбирате ли? И е разточителство и намаляване на собствената глобална конкурентоспособност", отбеляза президента.

АП отбелязва още, че Украйна, която е главният транзитен път за руските газови доставки за Европа, е твърдо против "Северен поток 2", тъй като се опасява, че ще загуби ролята си в преноса на газ.

Във връзка с коментара на Курц, че интересите на Украйна като ключова страна транзитьор трябва да бъдат защитени, АП припомня, че Путин по-рано е обещал да обмисли продължаване на газовия транзит през тази страна, ако тя уреди своя търговски спор с Русия за стари доставки.

Москва и Киев са въвлечени в конфликт, откакто през 2014 г. проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след бунт. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти установиха контрол над територии в Източна Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?