Путин отстрани вицепремиера Сурков, смятан за главен идеолог на Кремъл

Путин отстрани вицепремиера Сурков, смятан за главен идеолог на Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин отстрани от длъжност вицепремиера Владислав Сурков, съобщи пресслужбата на Кремъл. Говорителят на президентството Дмитрий Песков каза, че Сурков е пожелал да напусне "по собствено желание" и президентът е удовлетворил това желание. Песков поясни, че оставката на вицепремиера е свързана "с изпълнението на майските укази".

Владислав Сурков е вицепремиер и ръководител на апарата на правителството от края на декември 2011 г.. Той отговаряше за законодателната дейност, медийната политика, административната реформа, държавната служба, иновациите и връзките с религиозните организации, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията припомня, че на съвещание във вторник Сурков заяви пред Путин, че работата на правителството по изпълнението на т.нар. майски укази е безупречна. Президентът обаче каза, че указите се изпълняват само "на хартия", а животът на хората не се подобрява. Путин изрази недоволство от слабия ръст на работната заплата в здравеопазването, мудната работа по подобряването на инвестиционния климат и по развитието на Далечния изток.

Освен това наскоро името на Сурков се споменаваше често във връзка със скандала около фондацията "Сколково", чиято работа надзираваше той. Срещу вицепрезидента на фондацията Алексей Белтюков бе започнато наказателно производство за разхищение.

Ройтерс допълва, че до декември 2011 г. Сурков беше водещият политически съветник на Путин, след което бе пратен в правителството, за да го реформира. Според ДПА Сурков е смятан за главен идеолог на Кремъл и автор на т.нар. вертикала на властта, характерна за управлението на Путин от началото на първия му президентски мандат през 2000 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?