Путин пак е в Украйна предизборно

Руският президент Владимир Путин пристигна в петък на двудневно посещение в Украйна една седмица преди втория тур на президентските избори, предаде Франс прес. Той се срещна с украинския президент Леонид Кучма и министър - председателя Виктор Янукович, който е предпочитаният от Кремъл кандидат - президент.

На първия тур на изборите, които опозицията обяви за фалшифицирани, Янукович се класира втори, но с изключително малка разлика срещу опозиционния кандидат Виктор Юшченко.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 21 ноември.

Настоящата визита в Украйна е втората на руския президент в рамките на две седмици. Предишния път той поети Киев три дни преди първия тур.

Заради сегашното посещение на Путин, обявено в последния момент, президентът и премиерът на Украйна пропуснаха среща с полския външен министър, който в петък пристигна в Киев.

Путин се срещна с президента Кучма на руското пристанище Кавказ на Азовско море. Оттам двамата отпътуваха с кораб за Керч (Крим), където към тях се присъедини премиерът Янукович.

Путин и Кучма присъстваха на подписването на две споразумения, предвиждащи възстановяването на морската връзка между украинско пристанище, недалеч от Керч, и руското пристанище Кавказ, и модернизирането на железопътната линия, свързваща Киев и Москва.

Според някои руски медии Путин предвижда разговори и с кандидата на опозицията Юшченко.

По време на предишната си визита, през октомври, руският президент даде висока оценка на работата на Янукович, с когото стояха рамо до рамо на военния парад в чест на 60-годишнината от освобождението на Украйна от нацизма.

Заради Путин украинското ръководство пропусна среща с Чимошевич Полският министър на външните работи Влождимеж Чимошевич, който е в Киев за по-малко от 24 часа, изрази разочарование, че няма да се срещне с президента Кучма и с министър-председателя Янукович, които вече бяха заминали на юг, за да посрещнат Путин.

В качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа Чимошевич води разговори за втория кръг на президентските избори в Украйна. Първият тур, състоял се на 31 октомври, беше определен от Запада като недемократичен.

Чимошевич трябваше да се срещне с Кучма и Янукович, но се наложи да разговаря с украинския си колега Костянтин Гришченко, с председателя на ЦИК Серхий Кивалов и с кандидата на опозицията за президент Виктор Юшченко.

Посещението на Путин в Украйна бе обявено в последния момент в четвъртък и предизвика промяна в програмата на полския външен министър, посочва АФП.

Разположението на силите преди втория тур

ББС отбелязва, че главната цел на визитата на Путин в Украйна е обсъждането на политическото разположение на силите преди втория тур на изборите.

В същото време наблюдателите продължават да дават различна оценка на влиянието, което е оказало първото посещение на руския върху украинските избиратели.

Известният киевски политолог Владимир Полохало смята, че въздействието на тази визита не е било такова, каквото е очаквала Москва.

Експертът смята, че благодарение на Путин, Виктор Юшченко е получил допълнителни 8 процента от гласовете в центъра на Украйна.

Руският вестник Независимая газета смята, че сега ситуацията може да се промени. Някои анализатори обясняват новото посещение на Путин с това, че Москва вече е загубила надежда за победа на Янукович и търси контакт с Юшченко. Не е изключено в хода на своята визита Путин "да направи няколко реверанса по посока на този кандидат", смята украинският експерт Кост Бондаренко.

Руският политолог Борис Макаренко е уверен, че след посещението в Украйна в изявлението на Путин може да се появи формулировка от рода на "нека да победи по-силния". И това ще означава, че Русия се отказва от еднозначната поддръжка за Янукович.

На първия тур от изборите в Украйна за Юшченко гласуваха 39,87 процента от избирателите, срещу 39,32 за Янукович.

Споделяне

Още от Свят