В навечерието на президентските избори

Путин пак обяви, че изтегля руските войски от границата с Украйна

Киев продължи военната операция срещу сепаратистите

Областната администрация в Луганск е завзета без стрелба.

Преди да замине за Китай, руският президент Владимир Путин разпореди в понеделник войските, участващи в учения край границата с Украйна, да се завърнат обратно в базите си. От Кремъл съобщиха, че заповедта е издадена във връзка с приключването на пролетната фаза от подготовката на руските войски. Решението може да се тълкува и като опит за понижаване на напрежението между Русия и Запада преди насрочените за неделя президентски избори в Украйна, предаде Ройтерс.

 

В НАТО обаче не забелязват признаци на оттегляне на руските военни части от трите погранични района с Украйна, съобщиха военни източници от Брюксел.

 

Руските войски са разположени в Ростовска, Брянска и Белгородска област.

 

НАТО заяви, че Русия е разположила около 40 000 военни близо до границата с Украйна. Западът се опасява, че те подкрепят проруските сепаратисти, въпреки че Москва отрича. Путин от своя страна твърди, че си запазва правото да изпрати руски войски да защитават рускоговорящото население в Украйна, ако е необходимо.

 

Не е ясно какъв брой военнослужещи ще трябва да се предислоцират от граничните райони в резултат от заповедта на Путин. На 7 май той каза, че войските са се изтеглили от границата, но НАТО и САЩ и тогава заявиха, че няма знаци това да се е случило.

 

В същото време Русия поиска Киев да влезе в директни разговори с проруските сепаратисти. Путин повтори и настояването си украйнските власти да прекратят "наказателните операции", както ги нарича Кремъл, срещу сепаратистите и да оттегли войските си.

 

Военната офанзива на украинските сили срещу проруските бунтовници в източните градове Краматорск и Славянск продължава и в понеделник, което даде основания на Москва да заяви, че "напрежението в Украйна нараства".


Западът и Киев разчитат обстановката в Украйна да се стабилизира след президентските избори на 25 май, но както се очакваше, самообявилата се Донецката република заяви след сходната Луганската република, че няма да участва в изборите и няма да ги признае.

 

Москва също заяви резерви към изборите, но според наблюдатели, ако Путин изпълни заявлението си, че изтегля войските, то може да се тълкува и като желание за успокояване на ситуацията.

 

Сражения в Краматорск и Славянск

 

Проруските активисти в Краматорск твърдят, че са отблъснали настъплението на военните части. Те съобщиха, че силите на украинската армия са се изтеглили. Самопровъзгласилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов пък каза, че градът отново е подложен на обстрел с гаубици и миномети от украинските сили за сигурност.

Засега сепаратистите в двата града успяват да удържат на атаките.

Жители на Славянск и Краматорск съобщиха в социалните мрежи, че в неделя вечерта са водени продължителни боеве, че е имало спирания на газа, тока и водата в двата града.
Военното министерство заяви, че в хода на антитерористичната операция военните са задържали в неделя "терористи, които възнамерявали" да обстрелват военното летище на Краматорск от преносим зенитно-ракетен комплекс. Според военните двама от задържаните казали, че са журналисти от един от руските телевизионни канали.

Ръководството на канала Lifenews обяви в неделя, че двама негови сътрудници са изчезнали. Руският външен министър Сергей Лавров се свързал с председателя на ОССЕ - швейцарския президент Дидие Буркхалтер, и го призовал спешно да използва всички възможности за незабавно освобождаване на руските журналисти.


Путин привества контактите между Киев и сепаратистите


Президентът на Русия "приветства първите контакти между Киев и привържениците на федерализацията с оглед установяване на пряк диалог, в който да участват всички заинтересовани страни", съобщиха в понеделник от Кремъл.

 

Неонацистките сили в Украйна водят война срещу мирните граждани в страната, отбеляза Путин преди посещението си в интервю за китайски медии. С Китай "сме на общо мнение, че е недопустимо да се преразглеждат резултатите от Втората световна война", заявил руският лидер.

 

"Последиците ще са крайно опасни; показват го днешните трагични събития в Украйна".

 

"Естествено ще се противопоставяме и занапред срещу опитите за фалшифициране на историята, за героизация на фашистите и технитепомагачи, очерняне паметта и доброто име на героите освободители", казал още руският лидер.

Външният министър Сергей Лавров от своя страна коментира, че отношенията на Русия с ЕС и НАТО трябва да бъдат преосмислени в контекста на кризата в Украйна.

 

"Москва се стреми по-специално да разбере позициите на страните, сферите, в които оценките съвпадат, и областите на разногласията. Целта е да върнем отношенията върху
здравата основа на документите, определящи дейността на Съвета Русия - НАТО и връзките между Русия и ЕС", заяви първият дипломат на Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят