Путин пак "заплашен" – ако не дойде, Борисов няма да участва в преговорите за "Южен поток"

Путин пак "заплашен" – ако не дойде, Борисов няма да участва в преговорите за "Южен поток"

На фона на съобщенията, че визитата на руския президент у нас за подписването на "Южен поток" е потвърдена, премиерът Бойко Борисов отправя нова "заплаха" към него: "Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток", казва той, цитиран в петък от в. "Преса".

 

За предстоящото посещение съобщи самият Борисов на 13 септември, когато каза, че Владимир Путин ще дойде на 9 ноември, но срещата им никак нямало да бъде приятна, ако Путин е знаел за заведения иск на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро заради АЕЦ "Белене". Същия ден прессекретарят на руския президент каза, че в графика на Путин не е планирана такава визита, но дипломатическите разговори продължават.

 

Путин ще дойде за подписването на окончателното инвестиционно решение за "Южен поток", с което се дава зелена светлина за старт на строителството на газопровода през българска територия. Както стана ясно от изявленията на Борисов на 14 септември, вече всичко е договорено: "Аз съм подписал най-важния договор за "Южен поток". И то когато има разследване срещу "Газпром". От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за "Южен поток". Какво искат повече в Москва?", попита тогава министър-председателят.

Така и не се разбра какво точно е подписал, какви ангажименти поема България и при какви условия се включва в проекта. Както обясни енергийният министър Делян Добрев, страната ни няма да инвестира нищо в изграждането на българския участък от газопровода, но след това 15 години ще връща парите на "Газпром" с постъпленията от транзитни такси. Дали проектът е рентабилен за България и какви са параметрите, досега не е съобщено.

Независимо от това, официалната програма на височайшето посещение отдавна е подготвена и предвижда Борисов и Путин да дадат старт на изграждането на "Южен поток" в Провадия, където на българска територия се очаква да излезе газопроводът под Черно море.

 

Вероятно все още има известни неясноти около визитата на руския президент, което е принудило Борисов да отправи поредна "заплаха" към Кремъл. Тази театралност е повече от излишна и повечето медии са наясно с това, при положение, че техни представители са поканени от "Газпром" на пътешествие по маршрута на "Южен поток", планирано за началото на ноември, преди кулминацията с подписването на окончателното инвестиционно решение с Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес