Путин първо се среща с Борисов в Гданск

Путин първо се среща с Борисов в Гданск
Руският премиер Владимир Путин ще се срещне на 1 септември в Гданск първо с българския си колега Бойко Борисов. Това заяви в неделя на пресконференция в Москва заместник-ръководителят на апарата на руското правителство Юрий Ушаков, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Путин пристига в понеделник на посещение в Гданск, където ще участва утре в мероприятия по случай 70-ата годишнина от началото на Втората световна война. Графикът на руския премиер на 1 септември обещава да бъде по-наситен от разписанията му на срещи на върха на Г-8 или на Форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) по времето, когато бе президент, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Ушаков съобщи, че Путин има утре предвидени срещи с шестима свои колеги. Това са премиерите на Украйна Юлия Тимошенко, на Холандия Ян Петер Балкененде, на България Бойко Борисов на Финландия Мати Ванханен, на Хърватия Ядранка Косор и на Словения Борут Пахор.

При това, уточни Ушаков, Владимир Путин ще се срещне първо с Бойко Борисов. Според сътрудника на руския премиер българският министър-председател, който по-рано не изключи възможността да изтегли страната си от редица съвместни проекти с Русия, е готов за конструктивен диалог. Бойко Борисов "изяви желание да изслуша мнението по детайлите на проектите на (руския) министър на енергетиката Сергей Шматко и на шефа на Росатом Сергей Кириенко", отбеляза Ушаков.

Той прогнозира, че 1 септември "ще е напрегнат ден на политическа и дипломатическа работа".

Ушаков даде да се разбере, че Путин отива в Гданск, за да се бори срещу опитите за фалшифициране на историята на Втората световна война. "Първата цел на това посещение е да се противопостави в международния контекст на опитите за ревизиране на историята на Втората световна война", подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Френската агенция отбелязва, че речта на Путин в Гданск, както и тази на германския канцлер Ангела Меркел, са очаквани с изключително голям интерес, предвид факта, че историческите интерпретации на войната в трите страни се различават. Немалко руски историци обвиняват Полша, че си е сътрудничила с Хитлер през 30-те години на 20-и век, като я държат отчасти отговорна за избухването на най-големия конфликт в историята на човечеството.

Ушаков съобщи, че Путин ще обсъди с полския си колега Доналд Туск друг деликатен въпрос – избиването на 22 хиляди полски офицери от съветската тайна полиция в Катин през 1940 г. Това е трагедия, призна той, но подчерта, че не очаква тази тема да "пречи на развиването на двустранните отношения".

Ушаков уточни, че друга цел на посещението на Путин е именно да укрепи руско-полските отношения в момент, когато "има добра воля за това и от едната, и от другата страна". Предвидено е по време на визитата да бъдат подписани три междуправителствени споразумения - за внос в Русия на употребено гориво от полските атомни реактори, за корабоплаването и в културната сфера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?